Boete als hond losloopt  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opgepast: in déze gebieden kun je een boete van 700 euro krijgen als je hond losloopt

Lekker met je hond wandelen door de natuur? Let vanaf nu dan goed op waar je ‘m los laat lopen. Staatsbosbeheer waarschuwt voor een boete die kan oplopen tot wel 700 euro, wanneer je hond losloopt in een broedgebied.

We leggen je uit waar je op moet letten.

Boete van 700 euro als je hond losloopt

Je trouwe viervoeter af en toe los rond laten snuffelen lijkt zo onschuldig, maar loslopende honden kunnen voor veel stress zorgen bij vogels en andere dieren in de natuur. Dat wil Staatsbosbeheer graag voorkomen. Daarnaast wil de organisatie hiermee de vogelnestjes ook beter beschermen. Nu het broedseizoen van de vogels weer is begonnen, betekent dit daarom dat in veel broedgebieden, zoals in natuurgebieden en bossen, honden weer aangelijnd moeten worden.

Doe je dat niet? Dan kan je volgens Natuurmonumenten een boete van rond de 500 euro boven het hoofd hangen als je hond een dier opjaagt. En volgens de Zeeuwse Courant kan dit zelfs oplopen tot 700 euro. Als je hond losloopt in een ander gebied waar dit niet mag, dan kost dit je vaak zo’n 100 euro boete.

Broedgebied

Op de meeste plekken is bij de toegang van een natuurgebied aangegeven of het om een broedgebied gaat of niet. Kijk dus goed op de borden voordat je aan je wandeling met je hond begint. Het broedseizoen loopt tot 15 juli, dus tot die tijd moet je hond aan de lijn blijven.

Hondeneigenaren zijn verantwoordelijk

Dat je hond graag achter vogels of andere dieren in de natuur aangaat, daar kan het beestje weinig aan doen. Dat is nou eenmaal de natuur. Het heeft dus niet met je hond en meestal ook niet met verkeerde opvoeding te maken, maar daardoor is het wel extra belangrijk dat je als baasje je hond in het gareel houdt. Zeker tijdens het broedseizoen, omdat dit voor veel dieren al een stressvolle periode is. Het is daarom extra belangrijk dat de dieren in de natuur voldoende rust krijgen. Wil je toch graag je hond los laten lopen? Doe dit dan in een natuurgebied waar geen vogels broeden. En wees je ook in dat geval bewust van andere bezoekers en dieren in de natuur, zo moet het voor iedereen een fijne plek blijven om te wandelen.

Bron | Tips & Weetjes, Natuurmonumenten, PZC

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden