null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op vakantie? Voor deze dieren moet je deze zomer oppassen in Europa

Momenteel kampen we in Nederland met een invasie van de eikenprocessierups en worden we gewaarschuwd voor de kleine pieterman. Moeten we ons in de rest van Europa zorgen maken over andere dieren?

Nou, deze zomer moet je wel voorbereid zijn op deze dieren die je een pijnlijke steek of beet kunnen bezorgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Aspisadder

Duitsland, Frankrijk en Italië

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Een ochtend- of avondwandeling maken in de Balkan, Franse Alpen, Pyreneeën of Dolomieten? Pas dan op voor aspisadders, die met schemer graag tevoorschijn komen. Als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze bijten en door hun gif kun je flink ziek worden of zelfs doodgaan als je te laat hulp zoekt.

Europese schorpioen

Middellandse Zeegebied en Zuid-Engeland

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Gaat de reis naar een van de landen in het Middellandse Zeegebied - zoals Spanje, Malta, Griekenland en Marokko - of Zuid-Engeland? Wees dan op je hoede voor de Europese schorpioen. 's Avonds gaan ze rondlopen en kunnen ze in koffers of tenten terechtkomen. De steek is niet dodelijk, maar je kunt er wel een allergische reactie op krijgen. Blijf vooral rustig.

Tijgermug

Nederland, Middellandse Zeegebied en Portugal

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De tijgermug komt steeds meer voor in Nederland, maar in het Middellandse Zeegebied en in het bijzonder op het Portugese Madeira is er sprake van een ware plaag. Het insect kan knokkelkoorts overdragen, die je flink ziek kan maken. Denk naast hoofd-, spier- en gewrichtspijn ook aan overgeven en in uitzonderlijke gevallen zelfs plasmalekkage, met een beschadiging van de hersenen, lever of het hart als gevolg. Voorkomen is altijd beter dan genezen: slaap onder een klamboe, draag zo veel mogelijk kleding en gebruik anti-muggenmiddelen als DEET.

Dennenprocessierups

Frankrijk, Spanje, Italië en België

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ga je kamperen in een van deze landen? Zet je tent dan niet onder een dennenboom. Net als de eikenprocessierups viert de dennenprocessierups feest. En net als de eiken-, heeft de dennenprocessierups duizenden brandhaartjes die flinke irritatie van de huid kunnen veroorzaken.

Lees ook

Zó verwijder je de haren van de processierups van je lijf

Portugees oorlogsschip

Spanje

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ze zien er prachtig uit, maar Portugese oorlogsschepen kunnen je flink pijn doen. Door een steek van dit soort kwal kan je lichaam in shock raken en je hart en longen uitvallen. Als je in zee wordt gestoken, is de kans groot dat je verdrinkt. Het is vooral uitkijken geblazen aan de kust van Spanje deze zomer; ze zijn in Benidorm en Mallorca al gespot. Anders dan de naam doet vermoeden, kom je ze niet per se in Portugese wateren tegen, het waren wel Portugese ontdekkingsreizigers die de kwalsoort ontdekten.

Reuzenteek

Duitsland

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De hyalommateek is dubbel zo groot als een normale teek en kan mensen ruiken en - hou je vast - rennen. Via Duitsland rukt het beestje op richting de Nederlandse grens. Oppassen dus, in de Duitse bossen. Een beet van de hyalommateek kan krim-congokoorts veroorzaken, waar je heel ziek van wordt en wat zelfs bloedingen kan veroorzaken. Dít is wat je moet doen wanneer je door een teek bent gebeten.

Bron| RIVM, De Telegraaf

Beeld| iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden