LifestyleDieren
Ook honden en katten kunnen bloed doneren: zó werkt dat
Dat je als mens bloed kunt doneren, is algemeen bekend. Maar wist je dat ook honden en katten bloeddonor kunnen worden? Hoe dat in zijn werk gaat en waar je huisdier aan moet voldoen om donor te worden, zochten we voor je uit.
Als mens bloed en plasma doneren is enorm belangrijk. Je kunt er niet alleen levens mee redden, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van medicijnen. Bloed is dus altijd welkom bij de bloedbank. Maar dat geldt ook voor het bloed van dieren. Hoe werkt dat precies?
Dierenbloedbank
Wanneer een hond of kat ernstig ziek is, kan een bloedtransfusie nodig zijn. We hebben ze zelfs een dierenbloedbank, de Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland, een van de weinige in Europa. Elk jaar doneren zeshonderd honden en katten hun bloed om het leven van andere viervoeters te redden. Ook andere dieren kunnen in theorie bloed afstaan, maar er is vooral vraag naar bloed van honden en katten.
Voorwaarden voor bloeddonatie
Stel, je gaat met een huisdier naar de dierenbloedbank: wat kun je dan verwachten? Allereerst onderzoeken ze het bloed van de hond of kat. Zij hebben net als mensen een bloedgroep en kunnen alleen doneren aan dieren met dezelfde bloedgroep. Honden hebben de bloedgroep DEA 1.1 positief of negatief. Katten hebben er drie: A, B of AB. Ook controleren ze of het dier aan alle eisen voldoet. Zo moet hij gezond, minimaal één jaar oud en zwaar genoeg zijn. Op deze manier heeft een hond of kat geen last van het doneren én kan het ook geen kwaad voor de ontvanger.
Nog even op een rij: aan deze voorwaarden moet een huisdier voldoen om bloed af te staan.
- Honden moeten minimaal 22 kilo wegen en katten minimaal 4 kilo.
- Een huisdier moet één jaar of ouder zijn; er is geen maximale leeftijd.
- Het ras van je hond of kat is niet van belang.
Honden en katten die bloed doneren: zo werkt dat
Als uit het onderzoek blijkt dat een huisdier aan alle voorwaarden voldoet én gezond is, mag hij vier tot zes keer per jaar bloed geven. Bij honden gaat donatie vaak wat makkelijker dan bij katten. Meestal is het binnen vijf tot zeven minuten gepiept. Ze hebben dan ongeveer 450 ml bloed gedoneerd. Katten vinden het minder prettig en hebben meestal een licht roesje nodig, waardoor de behandeling wat langer duurt. Er wordt bij katten ongeveer 50 ml bloed afgenomen en na een uur zijn ze weer wakker. Als beloning krijgt het dier na de behandeling wat lekkers.
Dit gebeurt er met het bloed
Nadat het bloed is afgenomen, worden de bloedcellen en bloedplasma gescheiden. De bloedcellen worden gebruikt voor dieren met bloedarmoede. Het bloedplasma komt terecht bij dieren met ziekten, waaronder alvleesklierontsteking, leveraandoeningen en stollingsproblemen. Volgens de dierenbloedbank zijn al duizenden huisdieren gered door bloeddonatie. Je kunt je hond of kat aanmelden door een formulier in te vullen.