null Beeld

Onderzoekers vinden nieuwe som om de ‘echte’ leeftijd van je hond te berekenen

De rekensom (de leeftijd van je hond) x 7 is al een poosje achterhaald. Experts hebben nu een nieuwe manier om de leeftijd van je viervoeter in mensenjaren te berekenen.

Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben een formule ontwikkeld die de leeftijd veel beter inschat. Honden verouderen namelijk helemaal niet op hetzelfde tempo als mensen.

Interne klok

Voor deze nieuwe formule, keken de onderzoekers naar de veranderingen in het dna door de jaren heen. Hierbij werd er specifiek gekeken naar de methylgroepen oftewel moleculen, die zich met een constante snelheid aan het dna toevoegen. Deze kunnen gebruikt worden om de leeftijd van zowel hond als mens te meten, wat ook wel de epigentische of interne klok wordt genoemd.

Vroege puberteit

En wat bleek? Honden en mensen worden eigenlijk op een vergelijkbaar tempo oud, alleen gaat het bij honden vooral in de eerste jaren stukken sneller. Zo is een hond bijvoorbeeld al met tien maanden in de puberteit en krijgt hij zijn tandjes al na zeven weken, terwijl dit bij een baby pas na negen maanden is.

Ouderdomstekenen

Ook blijken honden met dezelfde ouderdomsziekten te maken te krijgen als mensen. Zo krijgt een hond bijvoorbeeld dezelfde ouderdomstekenen als een mens van dertig jaar. Als hij de leeftijd van drie jaar heeft bereikt, kan hij vergeleken worden met een vijftigjarig mens. Na dat levensjaar, veroudert hij overigens wel minder snel. Zo komt de leeftijd van een twaalfjarige hond overeen met een persoon van zeventig jaar.

Betrouwbare formule

Maar hoe bereken je nu de leeftijd van je viervoeter? Hiervoor heb je een rekenmachine met het teken 'ln' nodig. Dit staat voor logaritme. Als je deze hebt, ziet de formule er als volgt uit:

16 x ln (de leeftijd van je hond) + 31

Eigenlijk is de menselijke leeftijd dus hetzelfde als zestien keer het natuurlijke logaritme van de leeftijd van een hond, plus 31. Is je hond zes jaar, dan moet je dus 16 x ln(6) + 31 doen, wat een uitkomst van zestig jaar geeft.

Heb je geen logaritme op je rekenmachine? Dan kun je de rekensom ook in Excel uitproberen. Hoe je dit doet, lees je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden