Margriet logo
Onderzoek wijst uit: huisdieren kunnen emoties van mensen aanvoelen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: huisdieren kunnen emoties van mensen aanvoelen

Wanneer je thuis een trouwe viervoeter hebt rondlopen zal je daar als baasje ongetwijfeld een hechte band mee hebben. Soms lijkt het zelfs alsof je huisdier je emoties écht lijkt te begrijpen. Maar kunnen huisdieren de emoties van mensen eigenlijk wel aanvoelen?

Wetenschappers deden onderzoek naar honden en katten en zijn tot een conclusie gekomen.

Honden herkennen emoties

De Veterinärmedizinische Universität Wien onderzocht of honden emoties van mensen kunnen herkennen. De honden kregen verschillende foto’s te zien van mensen die blij of boos keken. Hierbij kregen ze een bepaald deel van het gezicht te zien, zoals alleen de ogen of alleen de mond. Er werd daarbij getest of de honden deze verschillende emoties op de foto’s konden herkennen. Wanneer ze de emotie herkenden kregen ze een snoepje.

Uit het onderzoek blijkt dat honden emoties kunnen herkennen. 70 tot 80 procent van de honden herkenden een blije emotie aan het zien van alleen de ogen op de foto’s. Bijzonder om te weten natuurlijk, maar helaas kunnen honden niet alles. Zo vonden ze het herkennen van een woede erg lastig. Dat komt waarschijnlijk doordat honden liever niet bij boze mensen in de buurt komen.

Emoties overnemen

Naast het herkennen van emoties kunnen honden emoties van mensen ook oppikken, blijkt uit andere studies. Zo kijken honden naar hun baasjes voor aanwijzingen op dezelfde manier als peuters hiervoor naar hun ouders kijken. Wanneer baasjes kalm zijn stralen ze vertrouwen uit en voelen honden zich sneller veilig.

Clive Wynne, hoogleraar psychologie en directeur van het Canine Science Collaboratory aan de Arizona State University, legt uit: “Honden zijn ongelooflijk sociale wezens, dus ze raken gemakkelijk besmet met onze warmte en vreugde.” Maar het omgekeerde is ook waar, wat betekent dat de stress en angst van hun baasje ook de stress en angst van de hond kan worden.” Belangrijk om te weten dus, nu blijkt dat honden de emoties van mensen kunnen herkennen.

Katten en de emoties van hun baasjes

Niet alleen honden blijken in staat om verschillende emoties bij mensen te herkennen. Ook katten katten zouden dit kunnen. De Oakland University onderzocht twaalf katten en hun baasjes. Wat bleek: wanneer baasjes boos keken reageerden de katten anders dan wanneer hun baasjes een blij gezicht trokken. Dat lieten ze onder andere merken door te spinnen, kopjes te geven of door op schoot te gaan liggen. De conclusie van het onderzoek is dat katten net als honden liever bij hun baasje willen zijn als ze lachen, dan wanneer hun baasje boos is.

Bron | Metro, Nationalgeographic, researchgate.net

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden