null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: we zeggen vaker ‘ik hou van jou’ tegen huisdieren dan tegen ouders

Vraag je eens af: hoe vaak zeg jij tegen je ouders dat je van ze houdt? En tegen je huisdieren? Uit een enquête van Quest Psychologie blijkt dat Nederlanders vaker 'Ik hou van jou' tegen hun huisdieren zeggen. Ai...

Maar ook weer niet het állervaakst: tegen partners en kinderen zeggen mensen het vaakst dat ze van hen houden.

'Ik hou van jou'

45 procent van de ondervraagden zegt minimaal een keer per maand 'Ik hou van jou' tegen zijn of haar partner. Kinderen staan met 44 procent op nummer twee, en huisdieren op drie: 35 procent zegt het minimaal maandelijks tegen zijn of haar viervoeter. Moeders en vaders moeten het doen met respectievelijk 26 en 17 procent.

De internetenquête, die onder ruim 3000 mensen werd gehouden, is onderdeel van een artikel in de nieuwste editie van het tijdschrift. Hierin wordt de vraag behandeld: is het erg als ouders nooit 'Ik hou van jou' tegen hun kinderen zeggen? Volgens de Amerikaanse hoogleraar Kory Floyd, die onderzoek doet naar affectieve communicatie, moeten kinderen vooral het gevoel hebben dat hun ouders van ze houden. Daarvoor hoeven ze dat niet per se te hóren, stelt hij.

Tegen huisdier praten

Wist je trouwens dat mensen die tegen hun huisdier praten slimmer zijn? En dan hebben we het niet per se over zeggen dat je van ze houdt, maar vooral hele verhalen ophangen tegen je hond of kat. Dat wordt antropomorfisme genoemd. Klinkt enger dan het is: het houdt in dat je menselijke emoties en eigenschappen toekent aan niet-menselijke objecten of levende wezens zoals (huis)dieren. Als je dat doet, betekent dat dat je brein goed functioneert en dat je in staat bent de menselijke geest goed te begrijpen. Helemaal niks mis mee dus.

Stapelgek op je huisdier? Dan wil je dit ook lezen:

Bewezen: dít is de beste manier om met je kat te communiceren

Zo doe je zelf een gezondheidscheck bij je hond

Deze 7 mensenziekten kan je huisdier ook krijgen

Heeft een hond het koud in de winter en wat kun je daartegen doen?

Bron | ANP, elitedaily.com

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 52 ligt nu in de winkel! Met deze week: 21 pagina's feestrecepten, hoe corona in één klap mijn leven veranderde, kerstvoorpret, winteruitjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden