Margriet logo
ras hond gedrag Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleDieren

Onderzoek toont aan: ras van hond heeft weinig invloed op het gedrag

Een golden retriever is niet altijd vriendelijk en een rottweiler niet per se agressief. DNA-onderzoek toont namelijk aan dat het ras van een hond weinig invloed heeft op het gedrag.

Sterker nog: maar 9 procent van het gedrag komt voort uit het ras van de hond. Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Invloed ras op gedrag hond

Wetenschappers van verschillende universiteiten, waaronder Harvard, onderzochten het DNA van ruim tweeduizend honden. Ook vulden meer dan 18.000 eigenaren een enquête in over de uiterlijke kenmerken en het gedrag van hun hond. Wat een golden retriever volgens de onderzoekers van andere honden onderscheidt, is de vorm van de oren, de grootte van het dier en de kleur en hoeveelheid vacht. Maar, zegt onderzoeker Elinor Karlsson: “Het ras bepaalt niet of het dier ook vriendelijk is.” Wat volgens de wetenschappers meer invloed heeft op het gedrag van een hond, is z’n leeftijd.

Gedragskenmerken hondenras

Toch konden de onderzoekers bepaalde gedragskenmerken wel koppelen aan hondenrassen. Zo reageren border collies vaak op menselijke commando’s, huilen labradors over het algemeen wat minder en begraven de meeste windhonden hun speelgoed niet. Toch is er altijd een percentage dat ‘afwijkt’ van de rest. Het merendeel van de golden retrievers apporteert graag, maar er zijn ook genoeg soortgenoten die lekker blijven liggen. Volgens de onderzoekers is geen enkel gedragskenmerk uniek voor één bepaald hondenras.

Bron: NPR

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden