null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek toont aan: honden snappen het verschil tussen per ongeluk en opzet

Lange tijd werd empathie en het begrip van het perspectief van een ander als iets uniek menselijks gezien. Maar we hebben er een concurrent bij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ook honden instaat zijn menselijke bedoelingen te herkennen en het verschil tussen en per ongeluk en opzet snappen. 

Die indrukwekkende sociaal-cognitieve capaciteit van mensen om bedoelingen van anderen te herkennen blijkt dus helemaal niet zo uniek te zijn.

Honden snappen het verschil tussen per ongeluk en opzet

Het vermogen tot empathie, zaken vanuit het perspectief van een ander te zien en om de bedoeling van een ander te herkennen, is een basisonderdeel van de Theory of Mind. Dit werd lange tijd gezien als iets dat alleen mensen kunnen. Maar als hondenbaasje heb je misschien al langer het idee dat je hond je precies begrijpt. Tijd om dat eens uit te zoeken, dacht onderzoeker Britta Schünemann. Met een Duits onderzoeksteam werd een experiment uitgevoerd op 51 honden. Daarbij werd gekeken hoe de honden reageerde als hen per ongeluk of met opzet iets lekkers werd onthouden. Daaruit bleek dat de trouwe viervoeters inderdaad anders op de twee situaties reageerden, en door hadden wat de onderliggende bedoeling was.

Lees ook: Waarom je hond z’n kop schuin houdt wanneer je tegen hem praat

Andere reactie

Dat honden daarmee het verschil snappen tussen per ongeluk en opzet, dat bleek vooral uit de reactie van de honden. De voorspelling was dat als de honden inderdaad de menselijke bedoeling begrepen, ze langer zouden aarzelen als iets per ongeluk zou gebeuren, dan wanneer dit met opzet was. Uit het onderzoek bleek inderdaad dat de honden langer bleven liggen bij de ‘onwillige’ toestand, waarin ze de beloning niet kregen. Daarnaast gingen ze opvallend genoeg vaak ook zitten of liggen en stopten ze met kwispelen. Aan Scientias vertelt Schünemann dat zij zich echt verbaasden over de reacties van sommige honden.

Aan het onderzoek deden allerlei verschillende rassen mee en geen van de honden had een specifieke training gehad. Daarmee zouden in principe alle soorten honden dus in staat zijn om het verschil te herkennen tussen opzet en per ongeluk.

Bron | Scientias

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden