null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: mensen die tegen hun huisdier praten zijn slimmer

Hang jij ook altijd hele verhalen op tegen je trouwe viervoeter? Dan hoef je je echt niet belachelijk of betrapt te voelen. En al helemaal niet dom. Uit onderzoek blijkt dat mensen die tegen hun huisdier praten heel slim zijn.

Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Chicago deden onderzoek naar het fenomeen, dat antropomorfisme heet. Klinkt enger dan dat het is: antropomorfisme verwijst naar mensen die menselijke emoties en eigenschappen toekennen aan niet-menselijke objecten of levende wezens zoals (huis)dieren.

Empathie ontwikkelen

Dit fenomeen is overigens uniek voor mensen: wij zijn de enige wezens die op deze manier onszelf op andere dingen en dieren kunnen projecteren. Dit begint al op jonge leeftijd, wanneer kinderen spelen met poppen of knuffels, en doen alsof die ook emoties en gevoelens hebben. Op deze manier ontwikkelen ze hun empathische vermogen.

Tegen huisdier praten is teken van intelligentie

Daarom is het helemaal niet gek dat je hele verhalen ophangt tegen je hond of kat en je gedraagt alsof je huisdier alles verstaat wat je zegt. Dat heeft dus niets met domheid te maken, maar juist alles met intelligentie. Het is een teken dat je brein goed functioneert en dat je in staat bent de menselijke geest goed te begrijpen. En als wetenschappers dat zeggen, is het natuurlijk zo.

Bron | elitedaily.com

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden