Onderzoek: dít is waarom kleine honden feller zijn dan grote viervoeters
Natuurlijk is jouw kleine viervoeter een heerlijk beestje, maar statistisch gezien is een kleine hond wel een stuk feller dan grotere varianten. Ze zijn vaker ongehoorzaam en vallen sneller uit, blijkt uit Fins onderzoek. Maar hoe komt dat? Ook op die vraag hebben ze eindelijk een antwoord.
Het ligt gedeeltelijk aan de viervoeters, maar ook de baasjes van kleine honden zorgen er volgens de onderzoekers voor dat de beestjes feller zijn.
Kleine honden feller
De Finse onderzoekers keken naar het gedrag van maar liefst 9000 huisdieren. Daaruit merkten ze op dat kleine honden feller zijn dan hun grote soortgenoten, ze vaker uitvallen en regelmatiger ongehoorzaam zijn. Maar hoe komt dat? Ook dat hebben ze uitgezocht. En dat blijkt ingewikkelder te zijn dan je misschien denkt.
Diverse factoren
Er is namelijk geen duidelijke, enkele reden voor dat de kleine honden feller zijn. Angst, leeftijd, ras, de aanwezigheid van andere huisdieren én de ervaring van het baasje spelen allemaal een rol bij waarom kleine honden vaak feller zijn dan grote viervoeters. Laten we bij de baas beginnen: kleine honden zijn door hun schattige uiterlijk en kleine formaat vaak anders opgevoed. Die opvoeding kan minder streng zijn, maar ook minder goed. En dat kan leiden tot agressief gedrag: grommen, blaffen en onverwacht uitvallen, bijvoorbeeld.
Lees ook:
Hier moet je op letten als je een hond in huis neemt in coronatijd
Genen en ras
Maar niet alle kleine honden worden niet goed of streng genoeg opgevoed en lijken tóch feller te zijn. Het is dus ook niet zo dat het alleen de schuld van het baasje is. Een van de onderzoekers legt uit: “Het is belangrijk dat je begrijpt wat de onderliggende factoren zijn die het agressieve gedrag veroorzaken. Van huisdieren wordt verwacht dat ze niet agressief zijn, terwijl van honden die werk verrichten wordt verwacht dat ze wel agressief kunnen zijn indien nodig.”
Ook de genen en het ras van de hond spelen om die reden dus een aanzienlijke rol. Het onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de langharige Schotse collie, de poedel en de Dwergschnauzer over het algemeen het meest agressief zijn. Al kunnen we dat niet zeggen van alle honden, omdat persoonlijkheid natuurlijk een grote rol speelt.
Gezondheid
Maar ook de gezondheid – zowel mentaal als fysiek – is belangrijk. Chronische pijn kan bijvoorbeeld voor veel boosheid zorgen, wat je viervoeter kan uiten in feller, agressiever gedrag. Om die reden zijn oudere kleine honden, die ouderdomskwaaltjes hebben zoals slecht gehoor en zicht, vaak feller. Tussen angst en agressie zien de onderzoekers ook een sterke link. Angstige honden waren veel vaker agressief dan meer zelfverzekerde beestjes, zagen ze.
Bron | University of Helsinki, Linda
Beeld | Getty Images
Margriet 20 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over koningin Máxima en haar favorieten, Dominique (51) heeft parkinson, pubers in huis: dag seksleven en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.