null Beeld

Onderzoek: déze huisdieren zijn het meest vatbaar voor het coronavirus

Het coronavirus verspreidt zich nog steeds razendsnel. En hoewel we natuurlijk vooral focussen op de overdraagbaarheid via mensen, rijst ook een andere vraag: kunnen huisdieren het coronavirus krijgen? En kan jij dan je huisdier besmetten of kan je trouwe viervoeter het virus ook aan jóu overdragen? Daar wordt nu volop onderzoek naar gedaan. 

De kans lijkt nog steeds redelijk klein, maar het zijn vooral déze dieren die risico lopen.

Experiment met huisdieren

Er zijn inmiddels al twee katten besmet geraakt met het coronavirus. De eerste in België en de tweede in Hongkong. Het blijven tot nu toe uitzonderlijke gevallen, maar het roept bij onderzoekers wel vraagtekens op.

Onlangs werden in China een aantal wetenschappelijke experimenten uitgevoerd op huisdieren om er achter te komen of deze ook besmet konden raken met het coronavirus. En zo ja, of zij dit virus ook over kunnen dragen. Daarbij werden poep- en speekselmonsters afgenomen bij onder andere katten en fretten, die via hun neus werden geïnfecteerd.

Vooral oppassen met katten

Volgens Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, bleek hieruit dat vooral katten gevoeliger voor het coronavirus zijn dan andere huisdieren. Fretten volgen op de tweede plek. Katten zouden, in tegenstelling tot fretten, het coronavirus ook over kunnen dragen op soortgenoten. Maar hier is nog wel meer onderzoek voor nodig.

Informatie aanpassen

Daarnaast is het tot dusver ook nog niet bekend of huisdieren met het coronavirus gevaarlijk zijn voor mensen. Eerder werd door het RIVM en NVWA gemeld dat er geen aanwijzingen waren dat het coronavirus voor huisdieren besmettelijk zou zijn. Volgens Broens zal deze informatie binnenkort worden aangepast. Vooral jonge katten zouden volgens haar gevoeliger kunnen zijn. Daarom wordt aangeraden katten met griepverschijnselen binnen te houden, zodat ze geen andere katten kunnen aansteken.

Lees ook

Pas op: ontsmet de poten van je kat of hond níet met desinfecterende gel

Coronavirus bij andere huisdieren

Naast katten en fretten, is er ook naar kippen, honden, eenden en varkens onderzoek gedaan. Toch blijken al deze dieren minder gevoelig voor het coronavirus dan katten en fretten. Wel zijn er naast de twee katten inmiddels ook twee honden in Hongkong besmet geraakt met het coronavirus.

Meer onderzoek

Er zal de komende tijd nog meer onderzoek gedaan moeten worden naar de risico’s van het coronavirus op huisdieren, om te bepalen hoe dit besmettingsproces precies verloopt. Maar heb je een verkouden hond? Dan kun je deze voor de zekerheid het best even kort uitlaten, menen de onderzoekers. En als je huisdier in contact is geweest met een persoon die besmet is met het coronavirus en hierna gezondheidsklachten heeft, dan kun je het beste toch even de dierenarts raadplegen.

null Beeld

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt 'm gratis thuisbezorgd).

Bron | Nature, Metronieuws

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden