null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Om deze reden verwar je de naam van je kind met die van je hond

Het is etenstijd en je wilt je kind roepen, maar in plaats daarvan roep je heel hard de naam van je hond, die vervolgens al kwispelend voor je staat. Het overkomt ons allemaal: naamsverwisseling. Maar hoe komt dit?

Gelukkig heeft deze naamsverwarring niets met ouderdom te maken. Ook jongeren geven aan zich regelmatig te verspreken als het om namen gaat.

Dit is wat naamsverwarring vertelt

Wetenschappers toonden al eerder al aan dat die vergissingen een voorspelbaar patroon volgen. Over het algemeen gaat het bij een naamsverwisseling altijd om mensen die tot dezelfde sociale kring behoren. Zo noemt je moeder je bijvoorbeeld vaak bij de naam van je zus of noem jij je beste vriendin bij de naam van een andere goede vriendin. “Het is een cognitieve vergissing die we maken, die verraadt wie we tot onze groep rekenen,” verklaart onderzoeker David Rubin.

Hond wel, kat niet

Naamsverwisselingen kunnen ook voorkomen als het om je huisdier gaat. Maar dit gebeurt vooral wanneer het honden betreft, blijkt uit een recent onderzoek van Duke University. Onderzoeker Samantha Deffler: “We zien honden meer als familieleden dan katten. Ook is het zo dat honden sterker reageren op hun naam dan katten, dus die namen worden meer gebruikt.”

Zowel jongens als meisjesnamen

De meeste verwarring ontstaat bij namen die op elkaar lijken, bijvoorbeeld namen die dezelfde beginletter hebben (Marijn, Marieke of Mark). Ook kan het verwarrend zijn als namen dezelfde klinkers hebben (Iwan of Twan). Uiterlijke overeenkomsten tussen personen lijken geen invloed te hebben op mogelijke verwarring. Het is dus niet raar als je jongens- en meisjesnamen door elkaar haalt. Ouders verwisselen vaak de namen van hun kinderen, terwijl jongeren meer moeite hebben met namen van studiegenoten en vrienden.

Bron|Scientas

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden