null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Niesziekte bij een kat: wat is het en hoe kan het behandeld worden?

Wie een kat heeft, heeft waarschijnlijk weleens van niesziekte gehoord. Dit is een heel besmettelijke ziekte die voorkomt bij katten en waar ze in ons land tegen ingeënt (kunnen) worden. Hoe kan een kat niesziekte krijgen en hoe kan het behandeld worden?

We vertellen je er alles over.

Wat is niesziekte?

Niesziekte is een kattenziekte die kan ontstaan als een kat met één van twee virussen in aanraking komt. Het Feline Herpesvirus (FHV) geeft de ergste klachten, zoals snotteren, niezen en een oogontsteking. Ook kan een longontsteking optreden, wat vaak samengaat met uitdroging en een slechte eetlust. In extreme gevallen kan de kat overlijden.

Het Feline Calicivirus (FCV) geeft minder erge klachten, maar deze worden wel erger in combinatie met bepaalde bacteriën. Er kan dan bijvoorbeeld rommel uit de ogen komen. Niesziekte kan acuut zijn maar ook chronisch worden, en kan op alle leeftijden ontstaan bij jouw viervoeter. Katten met een lage weerstand en kittens worden snel ernstig ziek van deze ziekte. Het komt vaak voor, vooral in asielen en fokkerijen en bij zwerfkatten. Als de ziekte chronisch wordt, blijft de kat altijd snotteren of komt de ziekte eens in de zoveel tijd terug.

Lees ook:

Dít kattenras past het beste bij jou, volgens je sterrenbeeld

Symptomen

Is jouw kat niet ingeënt en ben je bang dat hij of zij de ziekte onder de leden heeft? Aan deze symptomen kun je niesziekte herkennen:

 • geen of een slechte eetlust
 • koorts
 • niezen en/of een snotterige neus
 • vermoeidheid/sloom gedrag

Onderstaande symptomen kunnen ook voorkomen:

 • hoesten
 • benauwdheid (dit wijst op een longontsteking)
 • overmatig kwijlen door zweertjes op de tong
 • zwellingen op de kop of aan de pootjes
 • last van het hoornvlies

Naar aanleiding van de symptomen en het nemen van een monster, kan de dierenarts de diagnose niesziekte stellen.

Niesziekte voorkomen

Zoals gezegd kun je je kat laten inenten om niesziekte te voorkomen. Dit is zeker aan te raden, want het is erg besmettelijk en een kat houdt de ziekte z'n leven lang vast als hij een keer besmet is geweest. Zo'n vijftig procent van de beestjes die niesziekte hebben gehad, blijven besmettelijk voor andere katten.

Heb je een binnenkat en denk je dat vaccinatie om deze reden niet nodig is? Zelfs voor binnenkatten is vaccinatie tegen niesziekte aan te raden. Het virus wordt namelijk niet alleen overgebracht van kat tot kat, maar kan ook via mensen verspreid worden. Via deurklinken, je schoenen, handen, kleding of hoesten en niezen kan het alsnog je huis binnenkomen én het blijft zelfs na het wassen van je handen in leven. Niesziekte is echter niet besmettelijk voor mensen of honden.

Uiteraard is het wel zo dat katten die nooit buiten komen een lager risico lopen om de ziekte te krijgen. Is dit bij jouw kat het geval en komt 'ie niet in contact met andere katten? Dan is het advies om je kat eens in de drie jaar te laten inenten in plaats van ieder jaar.

Lees ook:

Van voorkomen tot de symptomen: dit wil je weten over wormen bij je kat

Behandelen

Er is niet echt één medicijn of behandeling tegen niesziekte. Wel is het zo dat antibiotica kunnen helpen tegen bijkomende bacteriële infecties. Ernstig zieke katten moeten echter opgenomen worden en krijgen een infuus en pijnstilling. Een chronische niesziekte kun je helaas ook niet behandelen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het je kat zo aangenaam mogelijk te maken:

 • Neusdruppels kunnen verlichting bieden
 • Eten opwarmen kan helpen om te zorgen dat je kat (die door de ziekte minder eetlust kan hebben) het eten beter te laten ruiken
 • Stomen maakt de neus soepel, zodat het snot er makkelijker uit loopt. Neem je kat eens mee de badkamer in tijdens het douchen

Bron | AniCura

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden