null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Moet je altijd je handen wassen na het aaien van je huisdier?

Even een snelle aai over de bol van je trouwe viervoeter en vervolgens weer door met waar je mee bezig was. Je staat er misschien niet eens meer bij stil, maar hoe belangrijk is het eigenlijk om na het aaien van je huisdier je handen te wassen? Kun je dit met een gerust hart af en toe overslaan, of moet je eigenlijk na elke aai richting de kraan?

En wat als je huisdier je bijvoorbeeld likt?

Handen wassen na het aaien van je huisdier

Zowel mensen als dieren kunnen verschillende ziektes op elkaar overbrengen. Een infectieziekte die van dier op mens kan worden overgedragen, wordt ook wel zoönosen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme, Q-koorts, salmonella, kattenkrabziekte, verschillende schimmelinfecties, papegaaienziekte en zelfs het coronavirus. Daarnaast kan ook het speeksel van je huisdier ziekmakende bacteriën bevatten als 'ie bijvoorbeeld aan iets onhygiënisch heeft gelikt.

Toch hoef je niet telkens je handen te wassen na het aaien van je huisdier. Een woordvoerder van het RIVM legt aan Radar uit dat het over het algemeen niet nodig is, maar raadt wel aan dit in elk geval voor het koken en eten te doen om de risico’s te beperken. Het gaat daarbij om aaibare dieren zoals je hond, kat of konijn. Bij het aaien van een ziek dier, een niet-huisdier, of een dier buiten is het belangrijk om wel altijd je handen te wassen.

De kans op een ziekte

Zoönosen komen in Nederland relatief weinig voor. De kans op ziektes is daarnaast ook afhankelijk van het dier, de persoon en het soort contact, aldus de woordvoerder. Op de site van het RIVM kun je per dier zien welke ziektes zij mogelijk kunnen overdragen op mensen.

Lees ook:

Deze 7 mensenziekten kan je huisdier ook krijgen

Likken

Als je huisdier je graag een lik verkoopt, moet je wel iets voorzichtiger zijn dan bij het aaien. Vooral bij je gezicht. In het speeksel van huisdieren zitten veel pathogenen, die in een aantal gevallen tot ernstige infecties kunnen leiden, aldus de woordvoerder. Laat je daarom niet in je gezicht likken, en was gelijk je handen als je huisdier hieraan likt. Ook moet je voorzichtig zijn als je wondjes op je lichaam hebt. Honden willen vaak uit instinct de wonden likken, maar daardoor loop je meer gevaar op een bacteriële ontsteking.

Krabben en bijten

Heeft je huisdier je gekrabd of gebeten? Dan is het direct tijd voor actie. Zorg dat je de wond altijd goed ontsmet en neem bij een diepe bloedende wond contact op met de huisarts om tetanus en andere wondinfecties te voorkomen.

Extra tips

Altijd je handen wassen na het aaien van je huisdier is dus niet per se nodig, maar om de kans op ziektes hierbij te verkleinen kun je je huisdier het beste vaccineren en ‘m regelmatig laten ontwormen. Ook bij teken, luizen en vlooien is het belangrijk om dit tijdig aan te pakken. Daarnaast kun je tijdens het reinigen van bijvoorbeeld de kattenbak of het hok van je huisdier het best handschoenen dragen, apart schoonmaakmiddel gebruiken en je handen grondig wassen als je klaar bent. Als laatst is het voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakke gezondheid extra belangrijk om goed op de hygiëne te letten als deze in aanraking komen met een huisdier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden