null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Moet er een levenslang houdverbod voor dierenbeulen komen?

Een dierenbeul verbieden om ooit nog een huisdier te nemen. Het kan nog niet, maar verschillende dierenrechtenorganisaties pleiten daar wel voor. Ze willen een wettelijk en mogelijk levenslang houdverbod voor dierenbeulen invoeren.

Zeker door een recente uitspraak van de rechter, die oordeelde dat een man die zijn eigen husky gruwelijk om het leven bracht weer een nieuwe hond mag nemen.

Ernstige dierenmishandeling

Een 61-jarige man uit het Groningse dorp Muntendam vermoordde in mei 2015 zijn hond op gruwelijke wijze. Hij bond de poten van de husky vast met tiewraps en plakte zijn snuit dicht met ducktape. Vervolgens schopte hij het arme dier in z'n buik, sloeg hij hem tegen de muur van de schuur én begroef hij hem vermoedelijk nog levend. Een vreselijk ernstige dierenmishandeling, die de man een taakstraf van honderd uur, een voorwaardelijke celstraf van een maand en een tijdelijk huisdierverbod opleverde.

Nu, vier jaar later, mag de man van de rechter weer een nieuwe hond nemen. Onder streng toezicht én strenge begeleiding van de reclassering en dierenpolitie. Maar het zorgt voor verbijsterde reacties en actie van de Partij voor de Dieren.

Lees ook:

Meer dierenmishandeling tijdens de coronacrisis

(Levens)lang houdverbod voor dierenbeulen

Wie nu een dier mishandelt, krijgt in Nederland een boete of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Het is voor een rechter nog niet mogelijk om een levenslang houdverbod op te leggen. Zelfs niet voor de grootste dierenbeul. Iets wat onder meer de Partij voor de Dieren wel mogelijk wil maken, valt te lezen op hun site.

De partij pleit voor een wettelijk vastgelegd langer, en in ernstige gevallen zelfs levenslang, houdverbod. Onder meer de Dierenbescherming is het hiermee eens. "We hebben veel zaken waarvan we al jaren bij dezelfde persoon komen en die telkens weer nieuwe dieren erbij haalt", laat laatstgenoemde weten aan RTL Nieuws. "We kunnen dan een dier weer wegnemen, maar ze kunnen er ook weer een aanschaffen. En daarvoor heb je een houdverbod nodig."

'Mensen verdienen een tweede kans'

Maar waar trek je dan de grens? Wie verdient zo'n levenslang houdverbod dan? Hoogleraar mens-dierrelaties Nienke Edenburg vindt dat per geval goed naar de situatie gekeken moet worden, zo laat ze weten aan RTL Nieuws. Ze noemt als voorbeeld dat iemand in een psychose terecht kan zijn gekomen. "Als het een ongeluk is geweest of als iemand te weinig kennis heeft, dan vind ik dat mensen moeten kunnen herstellen. Dat ze weten: 'Ik heb dit slecht gedaan'. Mensen verdienen dan een tweede kans."

Enquête over straffen dierenmishandeling

Hoe denk jij erover: moet elke dierenbeul een levenslang houdverbod krijgen, of moet dat per situatie bekeken worden? Je kunt jouw mening over het straffen van dierenbeulen kenbaar maken middels deze enquête die het Openbaar Ministerie onlangs heeft opgesteld. "De resultaten van deze enquête worden meegenomen bij het aanpassen van de strafvorderingsrichtlijnen over deze onderwerpen voor officieren van justitie. Deze aangepaste richtlijnen zullen naar verwachting in het najaar in werking treden", aldus het OM.

Bron | RTV Noord, RTL Nieuws, Partij voor de Dieren, Openbaar Ministerie

Beeld | Getty Images

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden