Met je kat naar de dierenarts? Deze vier dingen kun je ook regelmatig zelf controleren
Af en toe je kat bij de dierenarts grondig laten controleren is natuurlijk hartstikke goed. Maar je kunt een aantal dingen ook regelmatig zelf checken. Dat scheelt je niet alleen een bezoekje aan de dierendokter, maar zo kun je ook sneller aan de bel trekken als er iets mis is.
Van nagels tot overgewicht: hier moet je allemaal op letten.
De nagels van je kat controleren
Een van de makkelijkste dingen om regelmatig te controleren zijn de nagels van je kat. Hoor je de nageltjes van je kat tikken over een harde vloer? Dan zijn ze al te lang. Dierenarts Piet legt aan het RTL Nieuws uit dat je katten niet moet kunnen horen als ze lopen. Tijd voor een knipbeurt dus. Dat doe je met een speciaal kattennagelschaartje. Houd je kat op een ontspannen manier vast en knijp zachtjes op het voetkussentje, zodat de nagels tevoorschijn komen. Knip vervolgens het dode deel van de nagel af; bij lichte nagels herken je dit aan de witte kleur. Het levende deel is donkerroze. Heeft je kat donkere nagels? Dan is het verschil een stuk moeilijker te zien. In dat geval kun je het beter aan een trimmer of dierenarts over laten.
Hoe vaak je de nagels van je kat moet knippen verschilt. Actieve buitenkatten slijten bijvoorbeeld sneller hun nagels dan rustige binnenkatten. Meestal gaat het om een paar keer bijknippen per jaar. Je kunt ook een krabpaal in huis neerzetten, zodat je kat zelf zijn nagels kort kan houden.
Gebitsproblemen herkennen
Ook het gebit van je kat kun je best zelf controleren. Vaak wordt namelijk pas in een later stadium gebitsproblemen opgemerkt, en dan zijn er meestal al ernstige klachten en ontstekingen aan de orde. Probeer dus wekelijks even voorzichtig de lip van je kat op te tillen. Let goed op gele of bruine aanslag op de tanden, een slechte adem en op de kleur van het tandvlees. Is dit mooi roze? Dan is je kat gezond. Als je het niet vertrouwt kun je contact opnemen met de dierenarts.
Lees ook: Je kat kan urenlang boos op je blijven nadat je dít hebt gedaan
Hartslag controleren
De hartslag van je kat kun je ook makkelijk zelf controleren. Die hoort zo’n twintig tot veertig keer per minuut te zijn. Tel 15 seconden lang mee en vermenigvuldig dat getal keer vier. Zo weet je de hartslag van je kat. Wanneer dit (veel) hoger is dan veertig keer of lager dan twintig, kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.
Op de weegschaal
Als laatste kun je ook het gewicht van je kat thuis controleren. Het makkelijkste is om eerst samen met je kat op de weegschaal te staan, en vervolgens nog een keer zonder. Door deze getallen van elkaar af te halen weet je hoeveel je kat weegt. Doe dit ongeveer één keer per maand, zodat je in de gaten kunt houden of je kat aankomt. Overgewicht kan bij katten namelijk leiden tot vervelende evenwichtsstoornissen en hartproblemen.
Bron | RTL Nieuws, Hart voor dieren, Dierendokters
Beeld | iStock
Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!
Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.