null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met je hond naar het strand? Waarom zeewater gevaarlijk voor ‘m kan zijn

Met warm zomerweer is het heerlijk om met je hond naar het strand te gaan. Jij geniet van de zon en je viervoeter heeft de tijd van z'n leven in het koele zeewater. Maar let op, want dat al dat zout kán ook gevaarlijk voor hem zijn.

Zeker als je hond in zout water spartelt, is het oppassen geblazen. Lijkt hij wat suf, uit balans en moe en/of heef 'ie diarree? Dan kan het zijn dat het arme dier een zoutvergiftiging heeft opgelopen, waardoor zijn hersenen, hart en longen blijvend beschadigd kunnen raken. In het ergste geval kan hij in een coma raken en overlijden.

Te veel zout gevaarlijk voor hond

Het gekke is dat zout door sommige dierenartsen of online júist wordt geadviseerd als je hond iets heeft gegeten wat slecht voor hem is. Zout irriteert namelijk de slijmvliezen waardoor hij gaat braken. Raadpleeg altijd je eigen dierenarts als je twijfelt. Te veel is nooit goed, en dat geldt absoluut ook voor zout. Als een hond daar te veel van binnen krijgt - door bepaald eten of bijvoorbeeld door slokken zeewater - kan hij daar flink ziek van worden.

Symptomen zoutvergiftiging

Zout wordt in het bloed opgenomen via de darmen van de hond. Eenmaal in het lichaam onttrekt zout vocht uit de hersencellen, maar raken bloedvaten juist overvol en kan er vocht achter de longen komen. Dat resulteert in symptomen als rusteloosheid, sufheid, spiersamentrekkingen, toevallen, koorts en braken. Ook kun je aan je hond vaak merken dat hij veel gaat drinken en plassen, sneller ademhaalt en z'n hartslag op hol is.

Altijd drinkwater mee

Natuurlijk wil je de ergste gevolgen voor zijn. Ga daarom direct naar de dierenarts als je een van de symptomen opmerkt bij je hond. Maar voorkomen is natuurlijk altijd nog beter dan genezen. Neem daarom altijd genoeg drinkwater mee. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond. Laat hem daar zo veel mogelijk van drinken om alle ellende voor te zijn. Zo blijft die stranddag voor jou én je dierenvriend een feest.

Bron | Tijdschrift voor Diergeneeskunde, Dierenkliniek Winsum, Wag Walking

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden