null Beeld

Meer tijd om van de natuur te genieten? Volg dan nu een gratis vogelcursus

Nu veel mensen verplicht meer tijd thuis doorbrengen, hebben we ook meer tijd om op ons balkon of in de tuin te zitten en van de natuur genieten. Dat merkt ook de Vogelbescherming, en daarom bieden ze nu online een gratis vogelcursus aan.

De natuurbeschermingsorganisatie merkt dat zij steeds meer vragen krijgen over verschillende vogels, en besloot daarom het lesmateriaal beschikbaar te stellen.

Waarnemerseffect

Natuurlijk zijn er mensen die altijd van de natuur genieten, maar nu lijken er ineens veel meer mensen de vogels om zich heen te kunnen waarderen. Volgens vogelaar Camilla Dreef komt dat omdat mensen minder druk zijn en minder prikkels hebben. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt ze dat de Vogelbescherming nu bijvoorbeeld vragen krijgt over of bepaalde volgens nu meer tevoorschijn komen. “Maar ik durf bijna wel met zekerheid te zeggen dat die er waarschijnlijk altijd al wel hebben gezeten, maar dat je ze gewoon niet eerder hebt gezien”, zegt de vogeldeskundige. Ze noemt dat het 'waarnemerseffect'. Mensen zijn de natuur weer meer gaan waarderen, omdat het zo’n fijne afleiding is van alles wat er gaande is.

Lees ook: Wetenschappelijk bewezen: vogels hebben een eigen persoonlijkheid

Vogelcursus

Het is volgens de vogelaar dé perfecte tijd van het jaar om vogels te kijken en te luisteren. Ze zijn volop bezig met het bouwen van nestjes, en veel trekvogels zijn op weg naar hun broedplekken. Daarom is het nu dus de perfecte tijd om zo’n vogelcursus te doen, om de vogels in je tuin te kunnen herkennen. Zo leer je bijvoorbeeld over het verschil tussen de pimpelmees en de koolmees, maar ook over welke geluiden ze maken en wat voor plekje ze zoeken in je tuin. Het gaat over allemaal vogels die te zien zijn in Nederland, meestal in je directe omgeving.

Gratis downloaden

De online cursus is gratis te downloaden op de website van de Vogelbescherming. Er zijn twee verschillende varianten, één over tuinvogels en één over vogels in Nederland. Elke cursus bestaat uit tien lessen, waarin je meer te weten komt over de vogels die rond je huis vliegen. In elke les worden er twee vogels uitgelicht.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden