null Beeld

Mag je de autoruit inslaan als er een hond in een hete auto opgesloten zit?

Ieder jaar is het weer raak en zien we vreselijke berichten op het nieuws dat er honden zijn overleden, omdat hun baasje ze achterliet in een snikhete auto. Hoe kun je het beste handelen als je een hond in een auto ziet zitten met warm weer? Mag je dan - juridisch gezien - de autoruit inslaan om de hond te redden?

Je wilt natuurlijk niet dat je goede daad wordt 'beloond' met een boete op de mat.

Oververhitte hond

Een hond in een auto achterlaten kan bij temperaturen van ‘maar’

twintig graden al levensgevaarlijk worden. Óók in de schaduw. Honden kunnen een

stuk minder goed tegen hoge temperaturen dan mensen, omdat hun huid warmte

minder goed kwijt kan. Honden voeren hitte enkel af via hun tong en pootjes.

Als dit niet meer goed lukt kan de hond in coma raken. Dit gebeurt al bij een

lichaamstemperatuur van 42 graden.

Temperatuur in de auto

En die temperatuur bereiken de dieren snel, wanneer ze in een hete auto worden achtergelaten. Sommige mensen denken ‘ach, ik hoef maar een paar minuutjes de supermarkt in, dat kan wel’. Toch is dat een slecht idee, omdat de temperatuur in een auto véél sneller stijgt dan elders, kijk maar:

  • Bij een buitentemperatuur van 21 graden is het in de auto na tien minuten al 31 graden. Na dertig minuten is het veertig graden.
  • Bij een buitentemperatuur van 27 graden is het in de auto na tien minuten al 37 graden. Na dertig minuten is het 45 graden.
  • Bij een buitentemperatuur van 32 graden is het in de auto na tien minuten al 43 graden. Na dertig minuten is het 51 graden.
  • Bij een buitentemperatuur van 35 graden is het in de auto na tien minuten al 45 graden. Na dertig minuten is het 54 graden.

Wat kun jij doen?

Kortom: nóóit je hond in de auto laten zitten. Ook niet met een raam op een kier. Loop je zelf tegen een auto aan waar een hond in opgesloten zit, dan is het natuurlijk essentieel om het beestje zo snel mogelijk te bevrijden en te koelen. Maar hoe kun je het beste handelen om zelf niet strafbaar bezig te zijn? Hier staan nogal tegenstrijdige berichten over op het internet, dus besloten we contact op te nemen met de politie om te vragen hoe het nu écht zit. Je wilt natuurlijk geen goede daad doen, om vervolgens een proces verbaal op de deurmat te ontvangen.

Lees ook:

Huisdieren en hitte: zo zorg je goed voor je huisdieren

Autoruit inslaan om de hond te redden?

De Politie Rotterdam heeft in samenwerking met Dogzine een duidelijk stappenplan opgesteld hoe je het beste kunt en mag handelen wanneer je een hond in nood ziet. De boodschap: sla nóóit zomaar een raam in zonder eerst de onderstaande stappen te volbrengen. Doe je dat niet, dan ben je strafbaar bezig en loop je het risico op een boete.

Staat van de hond

Kijk eerst hoe erg de hond eraan toe is. Dit kun je doen door de volgende dingen te checken: reageert de hond nog alert en waaks, of reageert hij niet of nauwelijks? Is de hond apathisch of bewusteloos? Hijgt de hond zwaar, kwijlt hij, of braakt hij? Zijn de ramen van de auto beslagen? Dit zijn allemaal tekenen dat de hond in levensgevaar is. In zo’n geval kun je het beste 112 bellen, waarna zij je verdere instructies zullen geven. Mocht het een zaak van leven of dood zijn, dan kunnen zij toestemming geven om de ruit in te slaan.

Schadevergoeding voorkomen

Als de hond nog goed en alert reageert, is de situatie iets minder dringend. In dat geval kun je naar 144 bellen, het nummer van de dierenambulance. Een autoruit inslaan zonder toestemming van de politie kan worden gezien als vernieling van andermans eigendom, wat een misdrijf is. Dan is de kans groot dat je een schadevergoeding moet betalen, tenzij je kunt bewijzen dat het om een zaak van leven of dood ging. In dat geval kan het inslaan van de ruit worden gezien als zaakwaarneming: hierbij handelde je in het belang van de eigenaar van de hond. De hond is immers ook eigendom van de eigenaar, en jouw handelen voorkomt ‘schade’ aan dit eigendom.

De hond koelen

Heb je (met of zonder toestemming) een autoruit ingeslagen om een oververhitte hond te redden? Dan moet je de hond op een veilige wijze proberen te koelen. Gooi nooit koud water over het dier, want dit kan een hartstilstand veroorzaken. Breng de hond naar een koele plek in de schaduw (op het gras of in huis). Koel hem vervolgens door natte (maar geen ijskoude) lappen op zijn buik en poten te leggen. Zodra de hond daartoe in staat is, laat je hem kleine slokjes water drinken. Bel ook zo snel mogelijk een dierenarts, zodat deze de hond verder kan behandelen.

Bron | Dogzine, Hellolaw.com, Plusonline

Beeld | Getty

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden