Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Loopt jouw kat ook altijd mee naar de wc? Dit is de reden

Denk je even een privémomentje op de wc te hebben, voel je ineens een pluizige staart langs je been strijken. Waarom wil je kat je toch zo graag gezelschap houden terwijl jij op het toilet zit?

Er kunnen verschillende redenen voor zijn, en ze zijn allemaal best schattig.

Je kat is nieuwsgierig

Katten zijn nieuwsgierige dieren en willen maar wat graag weten wat er achter gesloten deuren gebeurt. Loop jij een kamer binnen en sluit je de deur achter je? Dan is dat voor je kat ontzettend verdacht. Mooi niet dat hij jou in je eentje laat!

Je kat ziet het als een teken voor aandacht

De kans is groot dat wanneer je kat meeloopt naar de wc, je hem even een aai over zijn bol geeft. Hierdoor gaat je kat jouw momentje op de wc uiteindelijk associëren met positieve uitkomsten voor hem of haar, en zal hij vaker mee naar het toilet willen.

Je kat voelt zich veilig

Katten zijn gewend zich beschermd te voelen wanneer ze met jou zijn. Natuurlijk zijn het jagers, maar in de ogen van een heleboel andere (grotere) dieren, zijn ze ook een prooi. En dat weten ze. Wanneer jij ineens wegloopt en je kat alleen achterlaat, kan hij of zij zich onveilig voelen. Daarom houdt hij je liever gezelschap, zelfs als dit betekent dat hij in de stank moet zitten.

Je kat is gewoon graag bij je

Sommige katten zijn erg aanhankelijk en gaan overal waar hun baasje gaat. Heb jij zo’n kat, dan ben je één van de gelukkigen die altijd een liefhebbende toeschouwer op de wc heeft. Ach, er zijn ergere dingen toch?

Je kat bakent zijn territorium af

Als je kat niet alleen met jou meeloopt, maar ook met je gasten, dan kan er nog een andere reden zijn. Je kat is er dan waarschijnlijk niet van gediend dat je gasten allerlei vreemde geuren verspreiden in zíjn territorium, en wil gewoon even poolshoogte nemen. En als je het helemaal slecht getroffen hebt, dan is je kat zo vriendelijk om zijn eigen geur weer te verspreiden na het toiletbezoek van een ander. Tsja. Het leven van een kattenbaasje gaat niet áltijd over rozen.

Bron | Cosmopolitan, Cuteness

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden