Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Let op: meer kans op ziektes onder honden door de toename van buitenlandse puppy’s

Sinds de pandemie is het aanschaffen van een nieuwe hond steeds populairder geworden. Maar op die grote vraag aan puppy’s, spelen ook malafide buitenlandse hondenfokkers in. En dat brengt een gevaar met zich mee: buitenlandse puppy’s van louche hondenfokkers kunnen namelijk een hoop ziektes bij zich dragen, waardoor de kans ook groter is dat andere honden hier ziek van worden. En zelfs voor mensen kan het gevaarlijk zijn.

Dierenartsen roepen daarom op om extra voorzichtig te zijn.

De gevaren van een foute hondenfokker

Doordat in Nederland de vraag naar puppy’s hoger is dan het aanbod, komen er steeds meer buitenlandse honden naar Nederland. Dat zou op zich geen probleem zijn, maar het zijn vaak louche hondenfokkers die hier maar wat graag op inspelen en pups aanbieden waarmee gesjoemeld wordt. Zo kunnen ze liegen over de leeftijd en de papieren vervalsen, waardoor de buitenlandse puppy’s eerder naar Nederland kunnen komen. Ook hebben ze vaak geen of niet de juiste inentingen, of zijn deze puppy’s nog niet genoeg beschermd tegen ziektes. En dat leidt tot twee problemen: buitenlandse puppy’s zijn regelmatig zo ziek dat ze in Nederland al snel moeten worden ingeslapen én de jonge honden verhogen de kans op het verspreiden van ziektes voor andere viervoeters en mensen.

Meer kans op ziektes onder honden door buitenlandse puppy’s

Buitenlandse puppy’s die niet of niet goed zijn ingeënt kunnen verschillende ziektes met zich meedragen, zoals: parvovirus, darmparasiet Giardia, de chronische ziekte Leishmania en hartwormen, die gevaarlijk zijn voor andere honden. Daarnaast kunnen ze hondsdolheid, ook wel rabiës, en brucellose hebben, wat ook gevaarlijk is voor mensen.

Dierenarts Céline Bik legt aan AniCura uit dat als dit soort ziektes vaker in Nederland opduiken, dat gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid. Zo kreeg de dierenarts zelf onlangs nog het advies van de GGD om met spoed een vaccin tegen rabiës te halen, toen een pup haar beet. Een onbehandelde rabiësinfectie is volgens het RIVM altijd dodelijk.

Lees ook: 8x zó kun je een foute hondenfokker herkennen

Extra opletten

Dierenartsen van AniCura roepen op tot meer voorzichtigheid bij het aanschaffen van een nieuwe pup. Hoe meer honden we importeren, hoe meer kans op gevaarlijke ziektes die ongemerkt binnensluipen. Probeer daarom altijd goed te herleiden waar de hond vandaan komt. Ook als het om een ogenschijnlijke Nederlandse fokker gaat. Deze kunnen namelijk ook honden uit het buitenland verkopen. Controleer dus altijd de herkomst van de hond, laat je goed informeren over de gezondheid van het dier en de huisvesting en laat indien mogelijk altijd een dierenarts voor de aankoop de pup keuren. Daarnaast is het belangrijk dat je pup ouder is dan zeven weken, gechipt en geregistreerd is en een paspoort heeft. Check ook of de pup is ontwormd en ingeënt. Hierbij kun je ook de hulp van de dierenarts inschakelen voor een extra controle.

Bron | AniCura, RTL Nieuws, RIVM

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden