null Beeld

Laat jij je kat vrij buiten lopen? Dat is eigenlijk illegaal

Als jij je kat dagelijks even een frisse neus laat halen, ben je eigenlijk illegaal bezig. Volgens de Europese regels voor natuurbescherming zouden huiskatten niet buiten mogen lopen. De reden? Ze zijn de grootste uitroeiers van bedreigde diersoorten ter wereld.

In Nederland worden naar schatting jaarlijks zo’n 140 miljoen dieren door katten gedood, waarvan de helft door katten met een baasje. Katten jagen namelijk op vogels, kleine zoogdieren, amfibieën en vissen. Zo vormen ze een gevaar voor bijna 370 bedreigde diersoorten.

Loslopende kat

Volgens Europese richtlijnen zijn loslopende katten daarom illegaal. In de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn staat aangegeven dat bepaalde diersoorten en hun leefgebieden beschermd moeten worden. Een kat in deze gebieden loslaten is in strijd met deze richtlijn. Mocht iemand een rechtszaak aanspannen tegen jouw loslopende kat, dan is de kans groot dat je die rechtszaak gaat verliezen.

Uitzonderingspositie

Arie Trouwborst en Han Somsen, de juristen die tot deze conclusie kwamen, leggen uit dat dit helemaal niet zo vreemd is. "Elk ander huisdier gaat niet zonder baasje naar buiten, van honden tot slangen. De uitzonderingspositie van de kat is eigenlijk heel gek." Volgens hen zouden katten ook gewoon uitgelaten kunnen worden met een riem. In drukke steden is dit zelfs beter voor hun eigen veiligheid.

Maatregelen?

Voor nu worden er door gemeentes geen maatregelen genomen tegen loslopende katten, maar volgens de wetenschappers gaat dit niet lang meer duren. "Ook al is het niet je bedoeling om wilde dieren te schaden wanneer je het kattenluik openlaat, dat is wel wat er op grote schaal gebeurt. De schade door de kat is te groot om een uitzondering op de wet te blijven."

Bron | Trouw

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden