Kunnen honden ook verkouden worden?
Grote kans dat veel mensen om je heen de laatste tijd verkouden zijn. Maar begint je hond ook al te snotteren? Dan vraag je je misschien af of ‘ie ook getroffen is door een virus én of een verkouden hond ook besmettelijk kan zijn voor andere huisdieren of voor mensen. Een dierenarts legt het uit.
En kun je verkoudheidsklachten ook voorkomen?
Kan een hond verkouden worden?
Nu het verkoudheids- en griepseizoen van kracht is, merk je misschien ook aan je hond op dat ‘ie verkoudheidsklachten vertoont. Is je trouwe viervoeter dan ook besmet met een verkoudheidsvirus? Volgens dierenarts Katie Kangas verspreiden honden een verkoudheid niet per se zoals mensen dat doen. Honden worden niet echt verkouden, maar zijn vooral vatbaar voor infecties van de bovenste luchtwegen. Dit resulteert meestal in kennelhoest bij honden. Dit kun je herkennen aan de volgende symptomen, die kunnen lijken op een verkoudheid:
- Harde, droge hoest
- Koorts
- Kokhalzen met slijm
- Niezen
- Loopneus
- Sloomheid
- Slecht eten
Waar wij mensen vooral last hebben van verkoudheids- en griepvirussen wanneer de ‘r’ in de maand zit, kunnen honden helaas het hele jaar door kennelhoest oplopen.
Lees ook:
Dít is een gezonde lichaamstemperatuur voor je hond (en zo meet je ‘m)
Is het besmettelijk?
Kennelhoest is een besmettelijke ziekte voor andere honden. Daarom is het belangrijk om je hond bij verkoudheidsklachten en kennelhoestsymptomen minimaal tien dagen uit de buurt van andere honden te houden. Na enkele dagen moet de infectie vanzelf overgaan. Als de klachten aanhouden of je hond hier ziek van is, is het verstandig naar de dierenarts te gaan voor een behandeling. Kennelhoest dat veroorzaakt wordt door het virus Parainfluenza is gelukkig niet besmettelijk voor andere soorten huisdieren en mensen. Als er sprake is van een besmetting door de bacterie Bordetella kan dit volgens Caressa dierenziekenhuizen wel besmettelijk zijn voor cavia’s, konijnen, katten en mensen met een verminderde afweer. Toch komt dit zelden voor, en blijft het vooral een besmettelijke ziekte voor honden.
Vaccineren tegen kennelhoest
Om te voorkomen dat je hond kennelhoest krijgt, kun je de trouwe viervoeter laten vaccineren. Dit kan via een injectie of met neusdruppels. Ondanks een vaccinatie kan je hond nog steeds kennelhoest krijgen, maar de klachten zijn in dit geval vaak veel milder.
Bron | PureWow, Caressa dierenziekenhuizen, Dierendokters
Beeld | Getty Images
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.