null Beeld

Kun je je hond eigenlijk ook te veel uitlaten?

Een hond wordt dikwijls als een kind beschouwd, aangezien het heel wat zorg, liefde en aandacht vereist om 'm op te voeden. Je wilt het dan ook zo goed mogelijk doen. Veel uitlaten hoort daarbij. Maar kan je ook te veel kilometers met je viervoeter afleggen?

Als je het blije koppie van het dier ziet zou je denken van niet, maar de vork zit anders in de steel.

Per hond verschillend

Het is voor iedere hond - groot of klein - belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Natuurlijk moet je je viervoeter meerdere keren per dag uitlaten om zijn of haar behoefte te doen, dat weten we allemaal. Maar ook beweging an sich is belangrijk. Als je fan bent van lange wandelingen, zul je vaker wel dan niet een groot blokje om doen met je hond. Kan dit zorgen dat je huisdier te veel beweging krijgt?

Te veel beweging

Ja dat kan, zegt Dr. Daniel Edge, dierenarts-expert voor Zoetis Petcare tegen Pure Wow. Hij benadrukt dat het verschilt per hond hoeveel beweging goed voor het beestje is, en dat dit ook nog eens afhangt van de weersomstandigheden. Is het heel erg warm? Maak dan je wandelingen op de koelste momenten van de dag - 's ochtends vroeg en als de zon ondergaat. En maak de tochten dan ook zeker niet te lang.

Lees ook:

Déze 9 hondenrassen hebben een grotere kans om een zonnesteek op te lopen

Hoe weet je wat te veel beweging is?

Het antwoord op deze vraag hangt echt af van het ras en het karakter van je hond. Onthoud: niet alle honden zijn hetzelfde - een eenjarige labrador heeft andere trainingsbehoeften dan een achtjarige pekinees-mix. Maar je kunt deze vuistregel aanhouden: "In het algemeen hebben gezonde honden minimaal twee wandelingen van dertig minuten nodig om voldoende beweging te krijgen en hun behoeften te doen", legt Dr. Edge uit.

Je hond leren kennen

Het is hierbij wel belangrijk om je hond goed te leren kennen. Dit doe je door wat onderzoek naar jouw huisdier te doen en te kijken hoe hij of zij reageert op verschillende afstanden en wandeltempo's. Zoek het energieniveau van het ras op in een boek of op internet en vergelijk dit met de leeftijd, gezondheid en persoonlijkheid van jouw hond. Door goed op alle signalen van je viervoeter te letten, zul je al snel doorhebben als het beestje uitgeput is of juist nog bergen energie over heeft. Wanneer je hond blij en speels is en energiek uit zijn ogen kijkt na het uitlaten, kun je erop vertrouwen dat je hem of haar de juiste hoeveelheid beweging geeft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Pure Wow

Beeld | iStock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden