null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kun je betaald verlof krijgen als je huisdier overlijdt?

Als je huisdier overlijdt, kun je immens verdriet hebben. Net als wanneer een naaste overlijdt. Zeker honden en katten voelen vaak eerder aan als familie dan een beestje in huis.

Wanneer een naaste overlijdt, kun je betaald verlof krijgen van je werk. Maar hoe zit dat eigenlijk met een geliefde in de vorm van een huisdier?

Rouwen om Benno

Verlof bij het overlijden van een huisdier staat eigenlijk nergens opgenomen in de cao. Toch moet het rouwproces om Benno of Streep niet onderschat worden op de werkvloer, meent de Amerikaanse Human Resource-deskundige Dan Ryan tegenover BBC. Huisdieren worden volgens hem steeds menselijker behandeld. Als voorbeeld neemt hij het bestaan van chemotherapie, antidepressiva en operaties voor de dieren. Daarbij krijg je door empathie te tonen gemotiveerdere werknemers dan wanneer ze hun verdriet niet kunnen uiten en verwerken en volop in de rouw moeten presteren.

Misbruik maken

Ja, volgens Ryan klinkt het ontzettend sympathiek, zo'n huisdierenverlof, maar wordt het voor werknemers wel erg aantrekkelijk om er misbruik van te maken. "Hoe kun je bewijzen dat je echt een hond hebt? Moet je een briefje van de dierenarts laten zien als je zegt dat-ie overleden is? Het wordt een ingewikkeld onderdeel."

Verdriet om een vis

Ook de Britse dierenexpert John Bradshaw van de Universiteit van Bristol heeft zo zo'n bedenkingen bij het huisdierenverlof, vertelt hij BBC. "Ik denk niet dat het voor werkgevers uitvoerbaar is. Niet omdat het verdriet van het baasje niet oprecht is, maar omdat het moeilijk is om een begrensde definitie aan het woord huisdier te geven." Want zou je dan ook vrij moeten krijgen als je vis is overleden? Over het algemeen heb je daar een veel mindere tot geen emotionele band mee. "Bovendien nemen veel baasjes binnen een paar maanden een nieuw huisdier," vervolgt Bradshaw. "Terwijl het rouwproces om een menselijk familielid jarenlang kan duren."

Kortom: nee, de kans dat een betaald verlof bij het overlijden van een huisdier in de cao op wordt genomen, is klein. Maar medeleven van je werkgever en collega's en wellicht het aanbod om vanuit huis te werken als je baan dat toelaat, doet al wonderen.

Bron | BBC

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden