Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Krijgt je hond genoeg slaap? Zo kom je erachter

Kan jouw hond uren in z’n mand liggen snurken? Of heb je juist een hyperactieve puppy in huis die het liefst de hele dag met je wil spelen? Misschien vraag je je dan wel eens af of je hond wel genoeg slaap krijgt of dat ‘ie juist te veel slaapt. We leggen je uit wat normaal is.

En zó herken je een slaapstoornis bij je hond.

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Hoewel het afhangt van de leeftijd, gezondheid en hoe actief je hond is, zou het beestje volgens onderzoek genoeg hebben aan ongeveer tien uur slaap per 24 uur. Volwassen honden (vanaf 12 maanden oud) slapen tussen acht en 13,5 uur per dag. Gemiddeld zou een gezonde, volwassen hond 10,8 uur per dag moeten slapen.

Puppy’s en senioren

Voor puppy’s is dat gemiddelde 11,2 uur per dag. Sommige hele jonge puppy’s kunnen zelfs 18 tot 20 uur op een dag slapen. Dat is dus niks om je zorgen over te maken. Een puppy is nog in ontwikkeling, en veel slaap is juist belangrijk om hun zenuwstelsel, immuunsysteem, gewrichten en spieren gezond te houden. Daarnaast zouden puppy’s gemiddeld meer overdag slapen dan volwassen honden. Senioren honden zullen naar mate zij ouder worden ook weer meer gaan slapen dan die gemiddelde 10,8 uur.

Grote of kleine hond

Wat voor hond je hebt, heeft ook invloed op hoeveel slaap het beestje nodig heeft. Grotere rassen slapen gemiddeld meer uren dan kleinere honden. Dat komt waarschijnlijk doordat grotere honden extra tijd nodig hebben om weer op te laden na alle activiteiten op een dag.

Werkhonden slapen meer

Ook werkhonden, zoals politiehonden, reddingshonden en therapiehonden hebben meer slaap nodig, omdat zij tijdens hun taken overdag alert moeten zijn. Het is voor deze honden extra belangrijk dat ze genoeg slaap krijgen.

Zo weet je of je hond genoeg slaap krijgt

Net als bij mensen is genoeg slaap voor een hond erg belangrijk. Dit verbetert namelijk de cognitieve vaardigheden van je hond. Zo luistert je hond ook beter naar commando’s, dan wanneer het beestje niet genoeg slaapt. Als je hond niet genoeg slaap krijgt kan deze prikkelbaar of zelfs agressief worden. Je viervoeter kan overdreven reageren op stress of last krijgen van verlatingsangst. Daarnaast kan ‘ie commando’s vergeten of de weg in huis kwijtraken. Als laatste kun je merken dat je hond niet genoeg slaap krijgt, wanneer deze extreem slaperig is.

Lees ook: Help: je hond blijft maar trillen. Wat is er mis?

Slaapstoornissen bij honden

Het kan dat je hond een keertje iets minder slaapt, maar er kan ook sprake zijn van een slaapprobleem. Net als bij mensen kunnen honden last hebben van slaapapneu. Hier hebben vooral een buldog, Franse buldog en mopshondje last van. Dit herken je aan snurk- en stikgeluiden tijdens het slapen en extreme vermoeidheid overdag.

Daarnaast kan een hond last hebben van artritis. Hierbij heeft een hond veel gewrichtspijn, waardoor het lastig is om in slaap te vallen. Let daarom op of je hond last heeft met bewegen en traplopen. Ook kunnen een verhoogde prikkelbaarheid en een gebogen lichaam symptomen zijn van artritis.

Als laatste kan je hond ook op gekke plekken uit het niets in slaap vallen. Bijvoorbeeld tijdens het spelen. In dit geval kan je hond last hebben van narcolepsie. Dit is een neurotische aandoening, waarbij je hond instort of flauwvalt door spierzwakte en slaperigheid. Dat klinkt eng, maar de dierenarts kan dit gelukkig behandelen.

Te veel slapen

Heb je het idee dat je hond te veel (meer dan 14 uur per dag) slaapt? Neem dan ook contact op met de dierenarts. Het kan zijn dat je hond dan last heeft van diabetes of een te snel werkende schildklier. Daarnaast kan je hond ook gehoorproblemen hebben, waardoor ‘ie niet wakker wordt van omgevingsgeluiden.

Slaaptips voor je hond

Genoeg slaap is voor een hond dus heel belangrijk. Daarom is het goed om vaste slaaproutines aan te houden. Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga rond dezelfde tijd naar bed, zodat je hond weet waar hij of zij aan toe is. Daarnaast helpt het volgens onderzoek als honden overdag ook dutjes doen. Probeer dus activiteiten zoals wandelen en spelen af te wisselen met dutjes. Als laatste is het natuurlijk heel gezellig om met je hond in bed te slapen, maar werkt het voor je trouwe viervoeter ook heel goed om een eigen slaapplek te hebben. Het liefst op een donkere plek waar deze zo min mogelijk gestoord kan worden. En bij honden met artritis mag uiteraard een stevige en ondersteunende slaapplek niet ontbreken. Probeer zachte bedden of kussens te vermijden, want dit kan extra druk op de gewrichten van je hond geven.

Bron | PureWow

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden