Kieskeurige kat of alleseter? Dit zijn de tips als je kat slecht eet Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kieskeurige kat of alleseter? Dit zijn de tips als je kat slecht eet

De meeste katten trekken hun neus op voor bijna alles wat je hen voorschotelt. Ze hebben vaak een favoriet kostje en daar wijken ze niet graag vanaf. En meestal is dat ook nog eens niet het goedkoopste gerechtje uit de schappen. Soms is het nog een hele uitdaging om geschikte voeding te vinden om je – vaak kieskeurige – kat aan het eten te krijgen. Wij geven je 5 tips om ervoor te zorgen dat jouw kat het voedselbakje wél leegeet.

Ziekte of stress?

De reden dat een kat het voer niet eet wat je het beestje voorschotelt kan te maken hebben met kieskeurig gedrag. Sommige katten zijn natuurlijk ook wel een beetje verwend. Maar als het beestje normaal altijd goed eet en opeens alles laat staan kan er sprake zijn van ziekte of stress. Controleer of er geen grote veranderingen in huis zijn geweest of andere katten in de buurt van jouw kat komen die dominanter zijn, en waar jouw kat dus stress van krijgt. Let ook goed op of je kat een van de volgende symptomen heeft: sloomheid, koorts, overmatig plassen of braken. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een ziekte en dan wordt het tijd voor een bezoek aan de dierenarts. Als je huisdier zich niet lekker voelt, heeft het beestje natuurlijk ook geen zin om te eten. Daarnaast kan een kat last hebben van gebitsproblemen en dat is niet prettig tijdens het eten. Maar als het puur gaat om kieskeurigheid, dan zijn dit een aantal tips zodat je kat weer genoeg eet en aankomt.

5 Tips voor baasjes:

1. Wissel van voerbak

Katten zijn niet alleen ontzettend kieskeurig, ze zijn ook nog eens extreem hygiënisch. Ze vinden het niet prettig als hun voerbakje vies is. Het is dus belangrijk om het voerbakje regelmatig schoon te maken. Wanneer jouw kat voer krijgt uit een voerbakje dat niet schoon is, kan het dier simpelweg weigeren om te eten. In een vies voerbakje kunnen bacteriën achterblijven, waardoor dit bakje gaat stinken. En dan is de kans heel klein dat de kat van het voer hieruit gaat smullen. Ook het formaat van het voerbakje speelt een rol bij het wel of niet willen eten. Bij een te klein bakje kunnen de snorharen van je kat de rand raken tijdens het eten en dat vinden katten vervelend. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een groter voerbakje met lage rand neerzet.

Lees ook: Likt je kat graag aan je haar? Dít is de reden

2. Wissel van smaak

Tonijn, kip, rund…je hebt brokken en nat voer in allerlei smaken. Als je kat geen zin heeft om te eten probeer dan eens een ander smaakje uit van hetzelfde merk. Je kat kan simpelweg uitgekeken zijn op een bepaalde smaak.

3. Wissel van merk

Eet je kat na het wisselen van de smaak nog steeds niet, dan kun je een ander merk uitproberen. Doe dat wel geleidelijk aan in een periode van 7 à 10 dagen. Op deze manier geef je je kat genoeg tijd om te wennen aan de nieuwe voeding. Katten kunnen namelijk soms maar moeilijk wennen aan nieuwe voeding en smaak, geur en textuur zijn erg belangrijk. Bovendien kan een plotselinge overstap zorgen voor maag- en darmklachten en dan ben je verder van huis.

4. Maak het voer nat of verwarm het

Je kunt ook een tijdje alleen nat voer geven, wanneer de kat brokjes niet goed kan verteren. Dit is vaak bij oudere katten het geval, waarbij het gebit ook niet al te best meer is om op harde brokken te kauwen. Een andere tip is om de voeding van jouw kat nat te maken met warm water. Op deze manier gaan de brokken sterker ruiken en dat maakt het voer lekkerder voor katten.

Lees ook: ‘Katten zijn door de lockdown aardiger geworden’

5. Iets nieuw op het menu

Als je bovenstaande tips allemaal uitgeprobeerd hebt dan is er nog een oplossing. Ga op zoek naar blikvoer (bijvoorbeeld tonijn of sardientjes) of een ander ingrediënt dat jouw kat erg lekker vindt en voeg het water uit het blik een beetje toe aan de brokken van je kat. Zo ruiken de brokken naar het favoriete gerecht van je kat en dan is de kans groot dat het bakje leeggegeten wordt.

Bron | Consumentenbond, Riverwoodpetfood
Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden