null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kennelhoest bij de hond: hoe herken je dat?

Kennelhoest bij de hond, een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen. Door de naam denk je misschien dat het alleen in kennels voorkomt, maar elke hond die in aanraking komt met andere viervoeters kan deze ziekte oplopen. Hoe herken je kennelhoest bij je hond en wat moet je doen als je vermoedt dat je hond het heeft?

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is eigenlijk niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor alle veroorzakers van een ontsteking van de voorste luchtwegen bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende virussen, bijvoorbeeld Parainfluenza of door een bacterie genaamd Bordetella. Hoewel je door de naam kennelhoest misschien denkt dat alleen honden in een kennel het krijgen, kan je trouwe viervoeter het eigenlijk overal oplopen. Voornamelijk door direct contact tussen honden, bijvoorbeeld bij puppycursus, uitlaatservice en natuurlijk kennels. Het kan twee dagen tot twee weken duren voordat symptomen optreden; de eerste week kan de hond ook andere dieren aansteken met kennelhoest.

Kennelhoest bij de hond herkennen

Je herkent kennelhoest vooral door – de naam zegt het al – een flinke hoest. Een harde, droge hoest waarbij het volgens hondenbaasjes vaak klinkt alsof er iets vastzit in de keel. Ook wordt het regelmatig vergeleken met het geluid van een zeehond. Daarnaast komt soms ook kokhalzen (met slijm) regelmatig voor, net als koorts, sloomheid, slecht eten en overmatige vermoeidheid. Vaak is het echter zo dat de hond in eerste instantie heel veel hoest, vooral als hij of zij zich inspant.

Lees ook:

Zo weet je of je hond de ziekte van Lyme heeft

Wat als je de symptomen herkent?

Hoe ziek een hond wordt van kennelhoest, heeft vooral te maken met de weerstand van het dier. Bij een sterk verminderd immuunsysteem kan het leiden tot een longontsteking; dit zie je vooral bij oude of zieke honden. Ook bij puppy's is de weerstand niet ideaal. Bij gezonde honden met een goed werkend immuunsysteem is kennelhoest meestal geen ernstige aandoening, maar meer een soort griepje.

Wél is het altijd verstandig de dierenarts te bellen als je denkt dat je hond kennelhoest heeft, echter is het niet altijd nodig om langs te komen. Er kunnen namelijk ook andere – meer ernstige – oorzaken zijn dat je trouwe viervoeter moet hoesten, die je natuurlijk graag wilt uitsluiten. De dierenarts kan je vertellen wat er precies nodig is bij jouw hond, wanneer hij of zij misschien kennelhoest heeft.

Behandeling

Een milde infectie geneest gelukkig meestal vanzelf, maar soms kan een ontstekingsremmer of pijnstiller helpen. Is je hond ernstig ziek door kennelhoest? Dan krijgt hij of zij vaak een hoestdrank of -tabletten om de hoestprikkel te laten afnemen, en wordt er soms een antibioticakuur voorgeschreven. Blijf je hond in ieder geval goed in de gaten houden en trek aan de bel als klachten verergeren.

Vaccinatie tegen kennelhoest bij hond

Er bestaan vaccinaties tegen kennelhoest bij de hond; deze zijn vaak verplicht als je hond naar een opvang, uitlaatservice of kennel gaat. Vaccinatie kan op twee manieren worden toegediend: per injectie of met een neusdruppel, meestal wordt gekozen voor die laatste optie. De vaccinatie beschermt tegen infectie van de bordetella-bacterie en het parainfluenza-virus, wat de meest voorkomende oorzaken zijn van kennelhoest. Het is niet zo dat je hond helemaal geen kennelhoest kan krijgen na de prik, maar de kans is wel aanzienlijk kleiner. Krijgt het dier het wel, dan zijn de symptomen vaak veel milder: minder koorts, het hoesten is vaak veel minder er en de honden knappen veel sneller op.

Bron | Dierendokters, Dierenziekenhuizen

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden