Kattengedragsdeskundige vertelt: dit is wat het gedrag van je huisdier zegt Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

PREMIUM

Kattengedragsdeskundige Petra: zo weet je of een hond of kat zich normaal gedraagt

Onze huisdieren zijn vaak ook onze trouwe vrienden. Ze zijn er altijd en zorgen voor wat extra gezelligheid in huis. Maar of we ze altijd even goed begrijpen is een tweede. Want hoe verklaar je het gedrag van je kat of hond en waar heeft een huisdier eigenlijk behoefte aan? We vroegen het aan kattendeskundige Petra Sas, bekend van B&B Vol Liefde.

Het belangrijkst om te weten is dat er grote verschillen zijn tussen katten en honden. “Honden zijn het gewend om in een roedel te leven,” vertelt Petra. “Zij zien jou als onderdeel van de roedel en zijn tot op zekere hoogte afhankelijk van je. Daarom zoeken ze je ook vaker op. Voor katten is dat anders. Dat zijn solitaire dieren, die heel goed alleen kunnen zijn. Een goed voorbeeld van de verschillen tussen de twee, is een situatie waarin gevaar lonkt. Een hond zal je dan opzoeken en steun van jou willen, terwijl een kat haar eigen pad kiest.”

Een veilige omgeving

Katten hebben volgens Petra drie dingen nodig: rust, routine en veiligheid. “Als je dat kunt bieden, zal de kat zich op zijn of haar gemak voelen. Je kunt die dingen bieden door de situatie in huis niet te vaak te veranderen. Ga niet slepen met de kattenbak of het eten en drinken elke week verplaatsen. Maar geef ze ook een zekere mate van vrijheid. Katten houden niet van dichte deuren, maar willen de rest van het huis ook verkennen. Ik adviseer altijd om, zeker als je een kat hebt vanaf het moment dat ze kitten is, te zorgen voor duidelijkheid. Waar mag de kat wel of niet komen en wat kan het dier verwachten van de situatie in huis. Verander dat niet te vaak, want dat kan alleen maar voor stress zorgen.”

“Vermijd ook verrassingen van buitenaf. Als een familielid of een vriendin ineens langskomt met een hond, kan je kat daar heel erg van schrikken. Hetzelfde geldt als je iemand langere tijd laat oppassen. Het klinkt onschuldig, maar kan voor een kat erg stressvol zijn.”

Afwijkend gedrag herkennen

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar Petra adviseert om je huisdier goed te leren kennen. Want als jij je kat of hond goed kent, weet je ook wanneer gedrag afwijkend is van ‘normaal’ gedrag. “Afwijkend gedrag bij katten kun je op verschillende manieren herkennen. Als je merkt dat je kat je niet opzoekt of zich onzichtbaar maakt door bijvoorbeeld naar zolder te vluchten, weet je dat het dier niet op z’n gemak is. Andere tekenen van ongemak zijn een juist heel alerte houding, een strakkere huid, wegschieten of onzindelijk zijn. Ook kleine dingen, zoals het niet meer op schoot willen zitten of het nemen van een andere route naar buiten, kan wijzen op ongemak.”

Een kat die zich wel op z’n gemak voelt, herken je weer aan andere signalen. “Eigenlijk alles wat geen ‘gek’ gedrag is,” zegt Petra. “Een ontspannen houding is natuurlijk altijd een goed teken. Let daarbij op een ontspannen staart en snorharen. Een kat die naar je toe komt, is ook op z’n gemak.”

Afwijkend gedrag bij honden

En hoe zit dat bij die andere viervoeters? “De signalen lijken op elkaar. Honden met een gespannen houding voelen zich niet op hun gemak, maar ook de andere signalen die katten geven, kunnen honden ook laten zien. Het grote verschil is alleen dat een kat zich afzondert. Een hond daarentegen komt naar je toe en zoekt steun. Ook als je slecht voor een hond zorgt, komt het dier naar jou toe om hulp. Dat komt door die rangorde en verhoudingen die zij instinctief voelen.”

Schroom niet om hulp te vragen

Een advies dat Petra geeft, is om bij afwijkend gedrag een professional in te schakelen. Het kan namelijk lastig zijn om zelf in te schatten wat er aan de hand is. “Agressief gedrag kan voortkomen uit ongemak of stress, maar het kan ook aan een lichamelijke kwaal liggen. Zeker bij katten is dat moeilijk om te zien, omdat zij meester zijn in het verbergen van pijn. Ik heb weleens oudere katten gezien die ineens agressief werden. Die stuur ik dan ook naar de dierenarts, om uit te sluiten of het om een lichamelijke kwaal gaat.”

Honden reageren bij zo’n lichamelijke kwaal anders. “Daar weet je over het algemeen vrij snel dat er iets aan de hand is. Honden komen namelijk zielig naar je toe en zeggen nog net niet dat ze pijn hebben aan hun poot. Maar ook bij honden is het goed om alert te blijven en bij afwijkend gedrag aan de bel te trekken.”

Verdiep je in een dier

Een laatste tip van Petra is dat je je altijd moet verdiepen in een dier. “Schaf niet zomaar een kat aan omdat je het een leuk dier vindt, maar verdiep je ook in het ras. Niet elke kat heeft hetzelfde karakter, dus kijk wat bij je past. Een goede match is ontzettend belangrijk. Want hoewel we soms denken dat we met een kat veel minder een band opbouwen dan met een hond, is niets minder waar. Een kat gaat jou wel degelijk waarderen en hecht zich aan je aanwezigheid. Investeer ook tijd in je huisdier. Ook voor een kat moet je thuis zijn. Hoe meer je investeert, des te beter weet je wat het dier nodig heeft en des te beter wordt jullie band. En dan heb je een heel fijn huisdier.”

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden