Margriet logo
Je huisdier beschermen tegen vuurwerkoverlast? Kattengedragsdeskundige legt uit hoe je dat het best kunt doen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Kattengedragsdeskundige legt uit: zó kun je je huisdier beschermen tegen vuurwerkoverlast

Op oudejaarsdag tellen af naar het nieuwe jaar mét vuurwerk en oliebollen. Lang niet iedereen is blij met die knallen van het vuurwerk. Huisdieren kunnen er bijvoorbeeld onrustig van worden en bang worden door de knallen. Hoe kun je je hond of kat het beste voorbereiden op het geknal? Kattengedragsdeskundige Petra Sas geeft antwoord op die vraag.

Petra valt meteen met de deur in huis en vertelt dat je eigenlijk niet heel veel kunt doen aan de angst van je huisdier. “De angst neem je niet weg, dus het is belangrijk om ze vooral hun ding te laten doen. Maar daarbij kun je ze wel beschermen.”

Huisdieren helpen

Hoe je je huisdier het beste kunt helpen tijdens de jaarwisseling is afhankelijk van het dier dat je hebt. Er zijn grote verschillen tussen katten en honden en wat zij fijn vinden. “Honden zijn roedeldieren en halen steun uit hun omgeving. Een hond vindt het vaak fijn als je als eigenaar naar hem of haar toekomt voor geruststelling. Het geruststellen van een hond kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door tegen het dier te praten en daarmee je viervoeter te steunen. Het geven van voer of snacks is ook een manier van geruststelling, maar vooral ter afleiding.”

Een kat is niet per se geholpen bij dit menselijke contact en de geruststelling vanuit een baas. “Een kat is een vluchtdier en wil waarschijnlijk een eigen plek zoeken. Die plek is vaak niet middenin het feestje dat je organiseert, maar juist ergens waar het rustig is. Als baas kun je ervoor zorgen dat er een rustige plek beschikbaar is voor je kat, zodat het dier zich kan terugtrekken. Denk bijvoorbeeld aan een plekje op zolder, aangezien een kat het vaak hogerop zoekt. Zorg er in elk geval voor dat katten binnenblijven, het liefst de laatste paar dagen voor de jaarwisseling al, en bied het dier de veiligheid die nodig is.”

Katten binnenhouden

Het advies ‘katten binnenhouden’ klinkt gemakkelijk, maar katteneigenaren weten dat dit lang niet altijd het geval is. Zeker als je kat normaal gesproken graag naar buiten gaat en pas in de late uurtjes weer terugkomt kan het een klus zijn om ze binnen te krijgen en houden. Gelukkig heeft Petra daar tips voor: “Je kunt een kattenbak voor de katten neerzetten met wat zand van buiten. Zo herkennen ze buiten, maar zijn ze niet geneigd om daadwerkelijk het huis te verlaten.”

Bij het creëren van een veilige plek voor je kat, geeft Petra aan dat het belangrijk is om het zo aangenaam mogelijk te maken. “Kijk vooral naar je huisdier en wat de kat wil. De ene kat is veel socialer en is misschien minder geneigd om zich terug te trekken, terwijl de ander het liefst wegduikt in een hoekje. Kijk naar wat jouw kat prettig vindt en zorg ervoor dat je huisdier kan doen wat hij wil. Gaat je kat in een aparte kamer, bijvoorbeeld op zolder, zitten? Doe daar dan de gordijnen dicht en zorg voor een rustige omgeving. Je kunt eventueel de radio hier aanzetten, zodat het geluid van het vuurwerk een beetje overstemd wordt. Vergeet vooral de kleine dingen niet. Zorg ervoor dat er een kattenbak staat, een bakje met voer en water. Doe ook het kattenluikje dicht en houd deuren in huis gesloten. Als je merkt dat deuren vaak op een kier blijven staan, waardoor katten kunnen ontsnappen, kun je hier briefjes opplakken als geheugensteun.”

Rustgevende hulpmiddelen

Steeds vaker wordt er gesproken en geschreven over rustgevende hulpmiddelen, voor zowel honden als katten. Denk bijvoorbeeld aan het geven van voedingssupplementen. “Deze kunnen helpen, maar ik adviseer altijd om de nadruk te leggen op andere maatregelen, zoals het creëren van een fijne plek. Deze tabletjes werken wel rustgevend, maar ze nemen de angst bij je huisdier niet weg. Ze zijn dus nog steeds bang, alleen ogen ze wat rustiger. Dat geldt ook voor een middel als CBD olie. Het werkt goed, maar we weten daardoor niet precies wat dieren meemaken en voelen als ze dat krijgen. Voor hetzelfde geld voelen ze nog steeds die angst. Geef je huisdier ook geen alcohol of nog erger: paracetamol. Dieren hebben een ander metabolisme, waardoor deze middelen gevaarlijk voor ze zijn. Paracetamol kan bij huisdieren bijvoorbeeld zorgen voor vergiftiging.”

Beter kun je volgens Petra naar de dierenarts gaan als je huisdier erg veel last heeft van het vuurwerk. “De dierenarts kan kalmeringsmiddelen voorschrijven die zeker weten goed werken voor jouw dier. Dan weet je ook zeker dat ze de juiste dosering krijgen. Dierenartsen hebben hele heftige kalmeringsmiddelen die ze kunnen voorschrijven, maar kunnen ook ander advies geven.”

Begin op tijd

Petra benadrukt dat je in de laatste paar dagen voor de jaarwisseling eigenlijk al te laat bent met het voorbereiden van het dier. “Bij honden kun je niet vroeg genoeg beginnen. Schaf je een dier aan als pup? Begin dan naast de puppytraining met het trainen op knallen, zodat ze gewend raken aan het geluid en minder of zelfs niet bang zijn voor onweer en vuurwerk.” Honden kun je ook op latere leeftijd trainen door ze te laten wennen aan de knallen. Hiervoor geven dierenartsen voorlichting, meestal zo rond het begin van november. “Doe je niets aan de angst? Dan wordt het elk jaar alleen maar erger en is je dier alleen maar banger.” Een kat kun je minder goed trainen, maar waar je wel voor kunt zorgen is dat je dier gechipt is. “Mocht je kat (of hond) dan toch onverhoopt weglopen, iets wat altijd kan gebeuren, dan kan het in elk geval bij je teruggebracht worden.”

Over kattengedragsdeskundige Petra Sas

Petra Sas is kattengedragsdeskundige en paraveterinair RVN. Bij het grote publiek werd Petra vooral bekend van haar deelname aan het populaire programma B&B Vol Liefde, waar ze een bezoek bracht aan de B&B van Hans. Na haar vertrek naar Frankrijk doet ze haar werk als kattengedragsdeskundige voornamelijk online. Voor Margriet spreken we haar regelmatig over alles wat met katten en hun gedrag te maken heeft.

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden