Margriet logo
null Beeld

Kattengedrag: wat is nu eigenlijk normaal en wat niet?

Dat katten zich heel anders gedragen dan mensen moge duidelijk zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal kattengedrag? En wanneer moet je je zorgen maken (of juist niet)?

Wij vertellen je hier alles over kattengedrag

Groepsgedrag bij katten

Waar honden echte groepsdieren zijn, zijn katten dat juist niet. Katten jagen en verdedigen echt alleen zichzelf. Ze kennen bijvoorbeeld ook geen gezamenlijk vluchtgedrag of overgave gedrag en daarnaast zijn ze ook erg territoriaal ingesteld. Je hebt wel katten die in een groep samenleven, maar dan gaat het vaak om zwerfkatten of boerderijkatten.

Territoriaal gedrag

Katten zijn ontzettend territoriaal. Als je kat bijvoorbeeld naar buiten mag, dan is de kans groot dat hij een leefgebied heeft waar hij regelmatig loopt en op ontdekkingstocht gaat en jaagt. Deze gebieden kunnen weer overlappen met die van andere katten, waardoor het best af en toe kan voorkomen dat je kat gaat vechten met een andere kat.

Katten en jagen

Kijk ook niet gek op als je kat regelmatig thuiskomt met een ‘prooi’. Katten zijn van nature echte jagers, dus als je ze regelmatig buiten laat dan kun je verwachten dat ze ook regelmatig met iets zullen thuis komen. Katten kunnen zich ook nog specialiseren in een bepaald type prooi, dus het is helemaal niet zo gek als je kat altijd standaard thuiskomt met bijvoorbeeld een muis, dit is gewoon typisch kattengedrag.

Lees ook: Dít kattenras past het beste bij jou, volgens je sterrenbeeld

Gedragsproblemen

Veel mensen kiezen ervoor om hun kat binnen te houden. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits je je kat genoeg uitdaging geeft. Als je kat zich gaat vervelen kan hij namelijk gedragsproblemen gaan vertonen. Hij kan bijvoorbeeld agressief worden, dingen gaan slopen of afwijkend gedrag gaan vertonen, zoals staartjagen.

Gedragsproblemen bij katten voorkomen

Mocht je kat nu vervelend gedrag gaan vertonen, dan is het verstandig om hem of haar wat meer aandacht te geven. Zorg ervoor dat je kat gemiddeld twee keer per dag een kwartier kan spelen. En stimuleer dit spelen door bijvoorbeeld je kat toegang te geven naar buiten, genoeg speeltjes te geven of je kat te laten werken voor zijn eten. Ook kan het helpen om je kat af en toe het gezelschap te geven van een andere kat. Omdat katten het ook erg leuk vinden om te klimmen, kun je het beste ook wat klimpalen in je huis zetten. Zo geef je je kat in ieder geval genoeg dingen om te doen, zodat hij of zij zich minder snel zal vervelen.

Bron | Anicura

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden