LifestyleDieren
Je kat uitlaten met een tuigje: kan dat kwaad?
Dat je in het park een hond aan de lijn ziet, is niet zo gek. Maar een kat aan een tuigje komt minder vaak voor. Hoe erg is het om met je kat te wandelen? En waar moet je op letten?
We zetten het op een rij.
Kat uitlaten met een tuigje
Laten we met de deur in huis vallen: je kat uitlaten kan niet meteen kwaad, maar niet elke kat staat ervoor open. Sommige katten vinden het niet fijn om een tuigje te dragen of vinden het spannend om in een nieuwe omgeving met andere dieren te zijn. Andere katten worden maar wat graag uitgelaten. Een kat met een tuigje om ziet er misschien zielig uit, maar het uitlaten van je viervoeter heeft ook voordelen. Zo is het voor (ras)katten die altijd binnen zitten een fijne manier om toch een frisse neus te halen. Tegelijkertijd heeft niet elke binnenkat er behoefte aan om naar buiten te gaan. Soms kunnen ze hun energie en jachtgedrag ook binnen kwijt.
Nadelen van een tuigje voor je kat
Bij katten die niet graag uitgelaten worden of niet vaak buiten komen, kan een tuigje ook voor stress zorgen. Omdat een kat gehecht is aan zijn eigen territorium zal hij zich daarbuiten snel willen verstoppen. Ook loopt een kat aan een tuigje niet snel zijn eigen routes, bijvoorbeeld door struiken of over muurtjes. En komen ze een bedreiging tegen, zoals een grote hond, dan willen ze er als een speer vandoor, wat moeilijk is met een tuigje om. Hierdoor zijn veel katten volgens Katten Kenniscentrum Nederland niet geschikt om uit te laten met een tuigje.
Lees ook:
Hond aankleden: dít vindt je viervoeter daarvan volgens een deskundige
Goede voorbereiding
Heeft je kat geen problemen met het tuigje? Dan kun je hem eens mee naar buiten nemen. Voordat jullie samen op pad gaan, is het belangrijk om je kat te laten wennen aan het tuigje. Laat hem eerst met tuigje aan door je huis lopen. Lijn hem pas aan als je ziet dat hij zich helemaal comfortabel voelt en beloon hem daar ook voor. Heel belangrijk: kies voor een tuigje, geen halsband. Dat is de meest veilige en comfortabele optie voor je kat. Let ook goed op de maat: zorg dat er twee vingers tussen de vacht en het tuigje passen. Begin eerst met een kleine afstand op een rustige plek, het liefst op een moment dat er niet zoveel mensen of andere dieren zijn. Tot slot: let áltijd op de lichaamstaal van je kat en laat hem tijdens het wandelen af en toe ergens op of onder klimmen. “Het mag in geen geval een stressvol uitje zijn. Niet voor poes en niet voor jou. Als het daar wel toe leidt, blijf je beter binnen”, aldus dierenarts Rob Lückerath tegen Nieuwsblad.
Bron | Nieuwsblad, Radar, Royal Canin