Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Je huisdier laten opzetten, net als de Meilandjes: dít moet je erover weten

Als je huisdier overlijdt, wil je hem of haar een waardig afscheid geven. Én misschien zelfs fysiek en wel bij je houden. Dat kan middels taxidermie: het opzetten van dieren. Kun jij dat ook gewoon met je hond laten doen? Hoe gaat dat dan in z'n werk? En hoeveel kost het?

Wij zochten deze bijzondere optie voor je huisdier, die de Meilandjes ook op hun overleden hond Bommel toepassen, voor je uit.

Huisdier opzetten

Taxidermeren, prepareren, conserveren, opzetten: er zijn verschillende benamingen voor. Een (huis)dier wordt hierbij zó bewerkt dat het lichaam in principe voor eeuwig bewaard kan blijven. Zoals in een museum, eigenlijk. Maar er is dus ook de optie om je hond Benno of kat Tijger gewoon in de kamer opgezet en wel neer te zetten. Zo is je dierenvriend fysiek voor altijd bij je. Voor sommigen klinkt dit misschien als pure horror, voor anderen kan deze optie enorme troost bieden. Spreekt het jou aan, net als de familie Meiland? Dan is het goed om te weten hoe taxidermie precies in z'n werk gaat.

Zo werkt taxidermie

Het opzetten van een (huis)dier wordt door een taxidermist gedaan. Deze vilt het dier eerst, wat wil zeggen dat de huid en vacht eraf worden gestroopt. Vervolgens wordt het skelet van het dier nagebootst met bijvoorbeeld houtwol en schuim. Maar ook originele delen van het dier, zoals de schedel en andere delen van het skelet. Als het skelet af is, is het tijd om de huid eromheen te leggen.

En dan begint de moeilijkste taak, mits je ervoor kiest om je overleden huisdier met open ogen op te laten zetten: de blik van Benno of Tijger toen 'ie nog leefde, zo goed mogelijk na te bootsen. Voor de ogen wordt glas of kunstoog gebruikt. Maar om die exacte uitdrukking op de snoet en houding van het beest te vangen, is nog meer vakwerk nodig. Daarom vraagt een taxidermist ook om foto's van je huisdier en houdt hij of zij tussentijds ook contact met je over de voortgang. Op foto's kun jij namelijk goed zien of het de goede kant op gaat.

Lees ook:

Heb je huisdieren? Plak dan déze sticker op de deur voor de brandweer

Vanaf het moment dat jouw huisdier overlijdt, totdat het opgezet en wel in je huis staat, ben je zeker wel een aantal maanden verder. Het duurt gemiddeld vier tot zes maanden, maar het kan ook langer of korter duren, afhankelijk van het dier.

Welke dieren kunnen getaxidermeerd worden?

Honden, katten, cavia's, konijnen, vogels, schildpadden, kippen en zelfs vissen: in principe kan elk dier getaxidermeerd worden, mits het aan een aantal eisen voldoet. Zo moet het lichaam van het dier in een nog zo goed mogelijke staat verkeren. Daarom is het zo belangrijk om, zodra je huisdier is overleden, het lichaam in te vriezen in een goed afsluitbare plastic zak. Ook moet je als baasje kunnen aantonen dat het dier echt van jou was, of dat je het op rechtmatige wijze gevonden hebt. Maar dat laatste is eigenlijk vooral van toepassing als je een dier in het wild tegenkomt.

Taxidermist Wesley Kevenaar gaat Bommel voor de familie Meiland vereeuwigen. Hij schoof aan bij Beau om meer over zijn werk te vertellen:

Dit moet je verder regelen

Als jij de rechtmatige eigenaar bent van een huisdier en het op natuurlijke wijze (daar valt een spuitje in dit geval ook onder) is overleden, mag je het dier laten opzetten. Zorg dus dat je dit ook kunt aantonen. Als je hond, kat, cavia, konijn of ander huisdier is overleden en je wilt het beestje graag laten prepareren, dan moet je rechtstreeks contact opnemen met een taxidermist. Als je er eenmaal eentje gevonden hebt, die je qua prijs en recensies, het meest aanspreekt, maak je een afspraak om je huisdier langs te brengen of op te laten halen. Hier kun je bijvoorbeeld zoeken tussen de taxidermisten die staan geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging van Preperateurs.

Wat kost het laten opzetten van een huisdier?

De prijzen voor het laten prepareren van een huisdier lopen nogal uiteen. Het is namelijk afhankelijk van het soort dier, de grootte en de mogelijk kwetsbare vacht. Maar ook of je hem of haar 'wakker' of 'slapend' wilt laten opzetten. Zo betaal je voor een konijn gemiddeld 245 euro en voor een muis gemiddeld 95 euro. Maar zeker voor honden betaal je flink wat meer. Zo vertelt een taxidermist aan Vice: "Voor een hond van ongeveer 30 kilo vangen we minimaal 1600 euro exclusief BTW. Als je ‘m slapend laat opzetten tenminste. Wakker is je huisdier een stuk duurder."

Lees ook:

Dít zijn de leukste kleine huisdieren om (van) te houden

Je opgezette huisdier goed verzorgen

Zodra je huisdier opgezet is, kun je hem of haar ophalen en in sommige gevallen ook laten verzenden. Het dier is zo geconserveerd dat het in principe voor altijd meegaat, maar in een huis kan er natuurlijk wat stof op vallen of luchtjes in gaan trekken. De volgende punten zijn dan ook belangrijk:

  • Zet je opgezette huisdier niet bij een verwarming of in de volle zon.
  • Plaats het liever niet in een vochtige ruimte of de keuken.
  • Laat jouw huisdier buiten even luchten als er een kook- of rooklucht in is getrokken.
  • Neem eventueel vocht of water af met een katoenen doekje of keukenpapiertje.
  • Verwijder stof met een kwast of veer.
  • Spuit het huisdier af en toe in met een anti-insectenmiddel om schade, door bijvoorbeeld motten of tapijtkevers, te voorkomen.

En, hoe denk jij over het laten opzetten van huisdieren na het lezen van dit artikel?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nederlandse Vereniging van Preperateurs, afscheidvaneenhuisdier.nl, RVO, Vice

Beeld | Getty

Redactie MargrietGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden