null Beeld

Je hond met de pot laten mee-eten? Zo (on)veilig is dat

Vroeger was het hartstikke normaal om je hond met de pot te laten mee-eten, maar vandaag de dag doen we daar eigenlijk niet meer aan. Er zijn tegenwoordig namelijk zo veel verschillende soorten hondenvoer te koop, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar is het wel écht nodig om je hond hondenvoer te geven?

Dat je je hond bijvoorbeeld geen chocolade moet geven, weten we wel. Maar wat gebeurt er als je je hond in de vorm van bijvoorbeeld vlees met de pot laat mee-eten? Zo (on)gezond is 'mensenvoer' écht voor je viervoeter...

Vlees voor je viervoeter

Dierenvoedingsspecialist Esther Hagen-Plantinga werkte twaalf jaar aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar ze onderzoek deed naar dierenvoer. Tegenover Quest legt ze uit waarom het niet handig is om je hond met de pot laten mee-eten. “Veel mensen hebben het idee dat hun hond een ware carnivoor is, en vooral vlees moet eten. Maar dat is niet helemaal waar. Spiervlees is arm aan bepaalde belangrijke mineralen die je hond ook nodig heeft, zoals calcium. Dat vind je bijvoorbeeld in botten. Met alleen een pondje gehakt van de slager kom je er niet.”

Schijf van Vijf voor honden

Wil je je hond geen hondenvoer maar 'normaal' voedsel geven, dan is calcium volgens Hagen-Plantinga niet het enige waar je op moet letten. “Een hond moet, net als de mens, gevarieerd eten om alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Een soort Schijf van Vijf voor honden.”

Tekort aan vitamine D

Hierbij is het volgens de specialist ook belangrijk om rekening te houden met de verschillen tussen honden en mensen. Zo maken mensen vitamine D gewoon aan in de huid, maar een hond kan dit alleen uit zijn voeding halen. Als jij je hond dus laat mee-eten van wat jij eet, dan levert dit al snel een probleem op. “In mensenvoeding zit te weinig vitamine D voor een hond. Als je tóch al het eten zelf wilt bereiden, zal je hem regelmatig levertraan en vette vis moeten voeren om in die behoefte te kunnen voorzien.”

Dít gebeurt er als je je hond met de pot laat mee-eten

Daarnaast heeft een hond ook veel meer eiwitten nodig dan een mens om zijn vacht gezond te houden. En dan hebben we het nog niet eens over zink, jodium en andere mineralen die je hond ook allemaal nodig heeft. “Qua voedingsstoffenbehoefte lijken honden en mensen erg op elkaar. We hebben dezelfde nutriënten nodig,” geeft Hagen-Plantinga toe, "maar wel in hele andere hoeveelheden.” Als je je hond dus met de pot laat mee-eten, dan is het vrijwel zeker dat ‘ie ergens een tekort zal oplopen.

Lees ook:

Dit mag je je hond echt nóóit voeren (en het is geen chocola)

Futloos, bloedarmoede en vachtproblemen

Je hond een keertje met de pot laten mee-eten, dus bijvoorbeeld een restje van jouw (liefst ongezouten) vlees aan hem geven, kan niet zoveel kwaad. Maar wanneer je dit gedurende een lange tijd doet, kan het problemen opleveren. “Als je jarenlang een voedingspatroon volhoudt waarin tekorten voorkomen, krijg je vanzelf een grauwe huid, brokkelige nagels of nog veel ernstigere klachten. Dat is bij honden niet anders”, aldus de dierenvoedingsspecialist. “Op de korte termijn valt het nog niet zo op dat je hond een tekort heeft. Maar op de lange termijn kunnen er problemen optreden. Je hond wordt futloos en kan bloedarmoede en vachtproblemen ontwikkelen.”

Hondenvoer

Wil je er zeker van zijn dat je hond de juiste hoeveelheid voedingstoffen binnenkrijgt? Dan is hondenvoer uiteindelijk het best. Wil je het hondenvoer liever zelf maken, verdiep je dan goed in de juiste hoeveelheid van vitaminen en mineralen. Je wilt natuurlijk niet dat je viervoeter tekorten oploopt, met alle verdrietige gevolgen van dien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden