null Beeld

Is jouw hond verslaafd aan de bal? Dít is waarom dat gevaarlijk kan zijn

Net als mensen kunnen honden ook verslaafd raken. En dan gaat het bij honden niet om verslavende middelen of telefoongebruik, maar om… de bal. Jazeker, honden kunnen een balverslaving hebben. Iets dat vaak voorkomt, maar niet altijd herkend wordt als een probleem, terwijl het heel gevaarlijk kan zijn.

Denk je dat jouw hond verslaafd is aan het spelen met een bal, en wil je hem ervan af helpen? Lees dan snel verder.

Jachtinstinct en adrenaline

Als een hond verslaafd is aan de bal, dan is hij niet zozeer verslaafd aan de bal zelf, maar aan de stoffen die vrijkomen wanneer hij met een bal speelt. Dit komt omdat een hond de bal als een prooi ziet waarop hij moet jagen. Hierdoor wordt het jachtinstinct geactiveerd, komt er veel adrenaline vrij en verkeert de viervoeter in grote staat van opwinding. Vaak denk je je hond lekker moe te maken door een stuk of twintig keer de bal te gooien, maar je maakt hem juist extreem hyper.

Hond verslaafd aan de bal?

En die energie kan hij eenmaal thuis niet meer kwijt. In de natuur jagen honden op één grote prooi, in grote staat van alertheid. Is de prooi eenmaal gevangen, kan hij met zijn roedel rustig een paar uur eten en op botten en pezen knagen. Deze beloning brengt het stressniveau weer omlaag. Het kan soms wel dagen duren voordat deze adrenaline het lichaam volledig verlaten heeft. Met het gooien van de bal is dit moment van tot rust komen er echter niet: we gooien de bal steeds maar weer, waardoor de adrenaline blijft stromen. En dat gevoel werkt verslavend voor je hond.

Lees ook: Kun je je hond eigenlijk ook te veel uitlaten?

Gevaren van zo'n verslaving

Je begrijpt: dat is niet goed. Zoals mensen veel gezondheidsklachten kunnen ervaren wanneer ze in een constante staat van stress verkeren, hebben honden dat ook. Denk aan slecht of onrustig slapen, een hoge bloeddruk, verlatingsangst, stofwisselingsproblemen of zelfs hartklachten. Bovendien kan de voortdurende staat van opwinding waar de hond zich in bevindt leiden tot ongewenst gedrag zoals blaffen, slopen of bijten. En daardoor denken baasjes weer vaak: ‘Deze hond heeft vast teveel energie, ik ga maar even de bal gooien buiten!’.

Lichamelijke problemen

Niet alleen van de stromende adrenaline en constante staat

van alertheid kan de hond gezondheidsproblemen gaan ervaren, maar ook van het

spelen met de bal zelf. Botten en gewrichten worden namelijk enorm geforceerd,

wat al op jonge leeftijd tot slijtageklachten kan leiden. Bovendien kan het

snelle wenden, springen, keren, en duiken ook zorgen voor acuut letsel, en

honden laten niet snel zien dat ze ergens pijn hebben wanneer ze in zo’n opgefokte,

energieke staat zijn. Alles wat op dat moment telt is de bal.

De verslaving aan de bal verhelpen

Als je vermoedt dat jouw hond last heeft van het spelen met de bal, is het belangrijk om er zo snel mogelijk mee te stoppen. Afbouwen werkt in dit geval niet, omdat zelfs één keer met de bal gooien de adrenaline van de hond weer op gang brengt. Verstop ook alle ballen en stokken in huis, zodat je hond niet opgewonden raakt bij het zien van de bal. Kortom: afkicken! Het is waarschijnlijk dat je hond in het begin rusteloos gedrag vertoont en veel op zoek gaat naar de bal. Probeer je hond dan uit te dagen en moe te maken op een andere manier.

Wat wel doen?

De beste, ontspannende en moe-makende activiteit voor je hond blijft een (lange) wandeling. En dan het liefst een wandeling waar hij rustig kan snuffelen, rondkijken en rennen wanneer hij dat wil. Zoals wij de krant of een tijdschrift lezen, blijft je hond op de hoogte van wat er in de buurt gebeurt door alle geuren om zich heen te ruiken en bestuderen. Trek hem daarom niet ongeduldig mee, dit werkt alleen maar stressverhogend. Daarnaast kun je uitdagende spelletjes proberen: een snuffelkleed waarin je snoepjes verstopt, of speel zelf verstoppertje met je hond.

Bron | Hondenkompas.nl, Henriettejordens.nl

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet 40 ligt nu in de winkel!Met deze week: hoe verder na ontrouw, een slank weekmenu, tips om je thuiswerkplek te verbeteren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden