Margriet logo
null Beeld

Is je hond bang voor de stofzuiger? Hier komt dat door

De meeste hondeneigenaren zullen het wel herkennen: zodra je de stofzuiger tevoorschijn haalt, ontstaat er paniek bij je hond. Van zich verstoppen en wegrennen tot luidkeels tegen het apparaat blaffen. Dit is de reden dat je hond zo bang is voor de stofzuiger.

Jouw trouwe viervoeter kan zich nog zo stoer voordoen door het gevecht tegen dat gekke apparaat aan te gaan in plaats van in een hoekje te kruipen. Toch zijn de meeste honden echt bang voor de stofzuiger. Dat komt vooral door het geluid dat een stofzuiger maakt.

Hond bang voor de stofzuiger

Het is een hard geluid dat honden niet goed kennen en het klinkt in hun oren als gevaarlijk. Ze voelen zich hierdoor bedreigd, waardoor ze wegrennen of zich verstoppen. Daarnaast wil je hond, hoe bang ook, je graag beschermen tegen die enge stofzuiger. Ook de ‘gekke’ bewegingen die de stofzuiger maakt kunnen een reactie uitlokken bij honden. Vandaar dat je hond hard begint te blaffen of het apparaat probeert aan te vallen.

Gekke geuren

Daarnaast komen er bij het stofzuigen vreemde luchtjes naar boven door het stof en vuil dat je opzuigt. Een hond heeft een heel goed reukvermogen, maar dat kan hiervan in de war raken. Door de combinatie van verschillende geuren en luchtjes die het dier niet kan thuisbrengen, raakt je hond gedesoriënteerd. Daardoor kan ‘ie bang worden voor dat onbekende apparaat.

Wennen

Om je hond af te leren dat hij telkens begint te blaffen als je de stofzuiger tevoorschijn tovert, zul je het beestje vooral moeten laten wennen. Hoe vaker je die stofzuiger in het bijzijn van je hond uit de kast trekt, hoe minder gevaarlijk het geluid en de geur op je hond zullen overkomen. Daarnaast leert een hond dat als jij stopt met stofzuigen wanneer hij begint te blaffen, dit positief werkt. Probeer hier dus niet aan toe te geven, maar stuur je hond bij dit soort gedrag naar zijn mand.

Lees ook: 5 natuurlijke middeltjes om je hond te kalmeren

Katten en stofzuigers

Naast honden zijn ook katten niet dol op stofzuigers. Ook bij katten komt dit voornamelijk door het geluid. Dit is vaak te hard of te hoog voor hun oren. In dit geval kun je je kat ook laten wennen aan het geluid, maar je kunt het beestje natuurlijk ook even in een andere kamer zetten als je gaat stofzuigen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Family Handyman, De Hondenacademie, Aniek Wendt

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden