null Beeld

Is het gevaarlijk als je je hond veganistisch te eten geeft?

Het is de Week Zonder Vlees. Sommige mensen voeren de veganistische leefstijl zo ver door in hun leven dat ze ook hun hond veganistisch te eten even. Dit houdt in dat ze geen dierlijke producten te eten krijgen. Maar is dit wel veilig?

Of hebben honden écht hun stukje vlees nodig?

Niet veilig

Volgens dierenarts dr. Brendan Russi kunnen honden in enkele gevallen veganistisch eten, mits dit medisch nodig is en er een dierendiëtist meekijkt die een speciaal dieet samenstelt dat ervoor zorgt dat de hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Maar daar is ook alles mee gezegd; als het niet nodig is, vormt een veganistisch dieet alleen maar een onnodig risico voor de gezondheid van je hond. Ronald Jan Corbee, specialist Klinische Voeding van Gezelschapsdieren, beaamt dit: “Ik zou dat alleen doen als er een dringende noodzaak voor is, bijvoorbeeld een allergie.”

Missende voedingsmiddelen

De dierenartsenvereniging KNMvD raadt het ook af om honden veganistisch te eten te geven. "Dieren moeten voeding krijgen die bij hen past; honden en katten zijn carnivoren en geen vegetariërs." Honden hebben dierlijke eiwitten nodig voor sterke botten en tanden en een gezonde huid. Als je je hond een veganistisch dieet voorschotelt, mist hij deze essentiële voedingsstoffen en breng je zijn gezondheid in gevaar. Er is wel veganistische voeding voor dieren op de markt die deze voedingsstoffen als supplement bevat, maar dan nog is het belangrijk om dit eerst te laten controleren door je dierenarts.

Verhoogd risico op ziekte

Uit onderzoek is gebleken dat een dieet dat enkel bestaat uit plantaardige voedingsmiddelen kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij honden en katten. Dit gebeurt wanneer ze een tekort aan het aminozuur taurine hebben, dat in dierlijke voeding zit. Honden kunnen deze ook zelf aanmaken, maar hebben met veganistische voeding wel een groter risico op tekorten. Daarnaast is een dieet vrij van granen óók gevaarlijk voor honden, dus waar het op neerkomt is dat ze een gevarieerd en gebalanceerd dieet nodig hebben voor een optimale gezondheid.

Geen voordelen aan veganisme

Er zitten dus weinig voordelen aan een veganistisch dieet voor je hond, behalve dat het beter voor het milieu is. Maar er zijn betere manieren om je impact op het milieu te verkleinen, zonder dat je daar de gezondheid van je hond mee in gevaar brengt. Wil je tóch graag het dieet van je hond aanvullen (en niet vervangen) met plantaardige voedingsmiddelen, dan zijn er bepaalde groente- en fruitsoorten die beter zijn dan andere. Appels en wortels zijn goede keuzes, omdat die vol vitamines en vezels zitten.

Veilige groente- en fruitsoorten

Fruitsoorten die honden verder nog mogen zijn blauwe bessen, mango’s, perziken, aardbeien, peren en watermeloen. Pas hierbij wel op dat je ze dit niet te vaak geeft, omdat fruit vol suiker zit, en dat is dan weer niet goed voor je hond. Watermeloen is dan de gezondste optie. Groentes die je je hond onder andere mag geven zijn paprika, bloemkool, selderij, komkommer, sla, zoete aardappel, pompoen en courgette. Komkommer zou zelfs helpen tegen de slechte adem van je viervoeter!

Raadpleeg de dierenarts

Maar, raadpleeg altijd de dierenarts voordat je het dieet van je hond zomaar aanpast. Zelfs de kleinste verandering kan leiden tot misselijkheid, krampen, diarree en braken. Introduceer nieuwe voedingsmiddelen altijd in kleien porties en bouw het langzaam op. En verander het dieet van je hond niet compleet op eigen houtje, om te voorkomen dat hij belangrijke voedingsstoffen gaat missen.

Bron | PureWow, de Volkskrant, Dierenarts.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden