Margriet logo
gps-tracker kat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is een gps-tracker voor je kat een goed idee? Dit zegt een deskundige

Het is razend populair: een halsband met gps-tracker voor je kat. Waar komt die populariteit vandaan? En vinden katten dit eigenlijk wel fijn? Een deskundige geeft antwoord.

Als katteneigenaar heb je er vast weleens over nagedacht: wat spookt je viervoeter buiten allemaal uit? Waar gaat hij naartoe, en met wie? Een halsband met gps-tracker geeft het antwoord, want daarmee kun je precies zien waar je kat is en welke route hij aflegt.

Gps-tracker voor katten is populair

Steeds meer baasjes schaffen een gps-halsband aan, blijkt uit de stijgende verkoopcijfers. Waar komt die populariteit vandaan? “Veel katteneigenaren zijn bezorgd of nieuwsgierig en hebben behoefte om te weten waar hun kat uithangt”, vertelt Julia Hamel van De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). “Een gps-tracker kan dan uitkomst bieden, zeker als je kat regelmatig wegloopt en soms een paar dagen wegblijft. Dan is het een fijn idee dat je op een app kunt zien waar je kat op dat moment is.”

Steeds kleiner en lichter

Volgens Julia zijn gps-trackers er de afgelopen tijd flink op vooruitgegaan. “Waar je een aantal jaar geleden best een groot kastje aan je kat moest hangen, kun je hem tegenwoordig al met een heel kleine gps-tracker volgen. Je ziet nu heel slanke halsbandjes waarin je de tracker nauwelijks ziet.” Het gewicht van zo’n apparaatje ligt ongeveer tussen de 23 en 50 gram.

Wees alert

Denk je eraan om een gps-tracker aan te schaffen? Dan is de allerbelangrijkste vraag: wat vindt je kat ervan? “Een kat denkt er niet over na dat hij gevolgd wordt, maar het is wel goed om te controleren of de halsband niet in de weg zit en of hij genoeg bewegingsvrijheid heeft.” Waar dierenartsen zich volgens Julia meer zorgen om maken, is de veiligheid van halsbanden, zowel met als zonder gps. “Wat je niet wil, is dat je kat aan een tak blijft hangen en zich ophangt of op een andere manier gewond raakt. Er bestaan tegenwoordig halsbandjes met een soort rekbaar stuk dat afschiet als je kat blijft hangen. Net als een beveiliging die breekt als er hard aan de halsband getrokken wordt.”

Halsband kopen: hier moet je op letten

Wanneer je kat een halsband draagt, is het goed om z’n vacht en de huid onder de halsband regelmatig te checken. “Op de huid mogen geen schuurplekken of wondjes ontstaan. Zie je deze toch? Vraag je dierenarts dan hoe je dit het beste kunt verzorgen.” Het kan ook zijn dat de halsband niet goed past, omdat het niet de juiste maat is of de band te strak of te los is afgesteld. Of je kat reageert niet goed op het materiaal.” Tot slot raadt Julia aan om je kat langzaam te laten wennen aan de halsband. “Begin met een korte tijd binnenshuis en bouw dat langzaam op.”

Laat je kat chippen

Een gps-tracker voor je kat heeft voordelen, vindt de KNMvD. “Er raken nog steeds een heleboel katten vermist. Soms zien we ze na een aantal dagen vermagerd terugkomen, dat is niet goed”, vertelt Julia. “Als een kat door een gps-halsband niet dagenlang hoeft rond te dwalen, maar dezelfde avond door zijn eigenaar wordt teruggevonden, is dat natuurlijk positief.” Toch ziet de beroepsorganisatie liever dat eigenaren hun kat laten chippen, waarbij een kleine chip onder de huid wordt aangebracht. Na het registeren van het chipnummer kan een dierenambulancemedewerker of dierenarts de gegevens van het baasje uitlezen in een database. “Zij kunnen vervolgens contact opnemen met de eigenaar. Daar is een grote winst te behalen, want veel katten zijn nog niet gechipt.”

Bron | AD

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden