Huilt je hond wel eens? Dít kunnen de oorzaken zijn
Hondeneigenaren hebben het vast wel eens meegemaakt: je hond klinkt als het luchtalarm op de eerste maandag van de maand. Hoewel onze viervoeters ons veel duidelijk kunnen maken, is het soms een raadsel waarom hij huilt. Ze hebben hier verschillende redenen voor.
Het is dus niet omdat ze zo ‘zielig’ zijn.
Oorsprong
De oorsprong van het huilen van onze honden, gaat terug naar toen ze nog in het wild leefden. Volgens dierenarts Lynn Buzhardt, konden honden op deze manier hun roedel laten weten waar ze waren, en gold het als een territoriale waarschuwing voor naderende dieren. Dit oerinstinct van honden speelt tegenwoordig nog regelmatig op, al gebeurt dit bij het ene ras vaker dan bij het andere. Ze gebruiken hun gehuil om te laten weten dat ze aanwezig zijn, of om indringers af te schrikken. Toch zijn dit niet de enige redenen waarom onze pluizenbollen soms losbarsten.
1. Prikkels
Er zijn verschillende prikkels die het oerinstinct van een hond kunnen triggeren. Zo reageren sommige honden op het geluid van een sirene, omdat dit ergens een beetje lijkt op het gehuil van een wolf. Het verschilt echt per hond op welke prikkels hij reageert.
2. Aandacht
Als je hond of pup huilt kun je er bijna niet omheen. En dat is precies waar ze op uit zijn. Als ze even niet genoeg aandacht krijgen zullen ze dit laten merken. Het kan ook voor komen dat je hond bijvoorbeeld begint te janken als ‘ie een andere hond voor het raam langs ziet lopen. Hij wil dan laten weten dat hij aanwezig is.
Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
3. Nerveus of verlatingsangst
Het gehuil van je hond kan ook worden veroorzaakt door verlatingsangst of nervositeit. Het is wel belangrijk om het verschil tussen beide gevallen te weten. “Als je van je buurvrouw te horen krijgt dat je hond de hele dag heeft gehuild terwijl jij aan het werk was, is dit een duidelijk symptoom van verlatingsangst. Maar als je hond huilt wanneer je binnenkomt of wanneer je met zijn eten aan de slag gaat, is ‘ie waarschijnlijk gewoon nerveus”, legt buzhardt uit.
4. Gewond
Toch zou er ook meer aan de hand kunnen zijn. Het gehuil kan namelijk betekenen dat je hond pijn heeft. Over het algemeen klinkt het gehuil van pijn anders dan het gehuil om bijvoorbeeld aandacht , maar bij twijfel kan het geen kwaad om even een bezoekje te brengen aan de dierenarts.
Bron: Purewow.com
Beeld: iStock