Margriet logo
ít verklapt het als je kat links-of rechtspotig is Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Huh: blijkbaar kan je kat links- of rechtspotig zijn en zegt dat iets over de persoonlijkheid van het beestje

De kans is groot dat het je nog nooit is opgevallen, maar net als mensen kunnen ook katten een voorkeur hebben voor hun linker of rechterpoot. Sterker nog: als je kat duidelijk links- of rechtspotig is, dan zou dat iets verklappen over de persoonlijkheid van het beestje.

Let maar eens op of jouw kat speeltjes of kattensnoepjes altijd met dezelfde poot pakt.

Is je kat links- of rechtspotig?

Uit een onderzoek van de Universiteit van Belfast naar de pootvoorkeur bij katten en hun temperament blijkt dat sommige katten duidelijk links- of rechtspotig zijn. Gaat de voorkeur uit naar links? Dan is de rechterhersenhelft dominanter. Is je kat meer rechtspotig? Dan is juist de linkerhersenhelft actiever. En omdat die hersenhelften van elkaar verschillen, zou die voorkeur mogelijk ook iets kunnen verklappen over de persoonlijkheid je huisdier.

Toch bleek uit het onderzoek dat verschil vooral zat in het wel of niet hebben van een pootvoorkeur. Zo bleek dat katten met een duidelijke pootvoorkeur het beste scoorden op fijne eigenschappen, zoals vriendelijkheid, aanhankelijkheid en oogcontact maken. Daarbij was geen duidelijk verschil tussen de katten die links- of rechtspotig waren. Wel bleken de meeste rechtspotige katten iets speelser. Katten die geen voorkeurspoot hadden bleken vaker angstiger, agressiever en minder gehoorzaam te zijn en vaker neurotische trekjes te hebben.

De voorkeur ontdekken

Ben jij benieuwd of jouw kat ook een voorkeur heeft? Stop dan eens een snoepje of balletje in een smal bekertje en laat je kat dit eruit vissen. Herhaal dit een paar keer. Gebruikt je kat steeds dezelfde poot? Dan heeft ‘ie waarschijnlijk een voorkeur.

Lees ook: Waarom je kat zo graag aan je meubels krabt (en zó leer je het ‘m af)

Meer factoren

Als jouw kat geen duidelijke voorkeur heeft voor welke poot ‘ie het liefst gebruikt, dan hoeft dat gelukkig niet te betekenen dat er van alles mis is. Het hangt natuurlijk ook van een heleboel andere factoren af hoe jouw kat zich gedraagt. Net als bij mensen kun je niet álle linkshandigen of rechtshandigen – of in dit geval linkspotigen en rechtspotigen – over één kam scheren.

Bron | de Volkskrant
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden