null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Houdt jouw hond van zwemmen? Pas dan híer voor op

Duikt jouw hond het liefst in elk water dat ‘ie ziet? Zeker als het deze zomer nog mooi weer wordt en je met je hond naar een meertje gaat, is het belangrijk om eerst goed te checken of het water veilig is om in te zwemmen. Van harde stroming tot blauwalg: we leggen je uit waar je allemaal op moet letten. 

En zó verzorg je je hond het beste na een zwempartij.

Zo laat je je hond veilig zwemmen

Het eerste dat belangrijk is om te controleren of je hond veilig kan zwemmen, is of je te maken hebt met stilstaand water. Dit is namelijk ideaal voor waterbacteriën, zoals blauwalg, botulisme en de Ziekte van Weil (leptospirose). Zeker als het lauwwarm water is, kunnen bacteriën zich snel verspreiden. Meestal staat er bij het water een bord met veiligheidswaarschuwingen, of kun je dit online vinden. Vooral in warme zomermaanden is de kans op dit soort waterbacteriën groter, dus wees van juni tot september extra alert. Let daarnaast altijd op of er niet te allerlei afval in het water drijft of langs de kant ligt.

Blauwalgen

Blauwalgen zijn bacteriën die gifstoffen verspreiden. Je hond kan deze tijdens het zwemmen of drinken binnenkrijgen. Vaak treden de eerste symptomen al binnen enkele minuten tot uren op. Dit begint meestal met maagdarm- en/of ademhalingsklachten. Vervolgens kan je hond ook last krijgen van spiertrillingen en zwakker worden. Dit kan in sommige gevallen dodelijk zijn, en daarom is het belangrijk om bij een verdenking van vergiftiging met blauwalg meteen de dierenarts te bellen.

Blauwalg kun je herkennen aan een dikke roodbruine of blauwgroene laag op het water.

Botulisme

Een tweede gevaar voor de hond tijdens het zwemmen, zijn de gifstoffen van de Clostridium botulinum-bacterie. Dit kan botulisme veroorzaken. Symptomen zijn maagdarmklachten (bijvoorbeeld braken, diarree of verstopping). Vaak gaat dit over in verzwakking en spiertrillingen. Daarna zal het gif van de bacterie zich in de overgang tussen de zenuwen en spieren plaatsten, waardoor er verlammingsverschijnselen ontstaan. Neem contact op met de dierenarts bij dit soort klachten, deze kan de maag spoelen of de hond laten laxeren om het gif te remmen.

De Clostridium botulinum-bacterie herken je aan water waar dode vissen en vogels in drijven. Deze zijn vaak zelf het slachtoffer geworden en verspreiden de bacterie daarna verder door het water.

Ziekte van Weil

Als laatste kan je hond niet veilig zwemmen als er leptospiren in het water zitten. Dit zijn bacteriën die de Ziekte van Weil (leptospirose) kunnen veroorzaken. Dit wordt in het zwemwater verspreid via de urine van wilde muizen en ratten. Vaak wordt de hond eerst suf, treden er daarna maagdarmklachten op en zijn de slijmvliezen geel. Daarnaast kan de urine rood worden. Dan is er bloed in de urine aanwezig. Ook hierbij is het verstandig om direct contact op te nemen met de dierenarts.

Lees ook: Met je hond naar het strand? Waarom zeewater gevaarlijk voor ‘m kan zijn

Kan je hond zelf het water uit

Naast de ziektes die je hond kan oplopen tijdens het zwemmen, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe veilig het water is als het beestje er weer uit moet komen. Controleer of er geen sterke stroming staat en of je hond zelf weer het water uit kan lopen. Kies een plek met een ondergrond die geleidelijk afloopt. Je kunt je hond voor de veiligheid ook een zwemvest omdoen. Controleer daarnaast altijd of honden wel zijn toegestaan bij het desbetreffende meer of strand.

Je hond verzorgen na het zwemmen

Heeft je hond lekker gezwommen? Verzorg ‘m daarna dan goed. Dat doe je door je hond voldoende hondenvoer en drinkwater te geven na het zwemmen. Heeft je hond net gegeten? Laat ‘m dan eerst een half uurtje uitrusten. Zeker een puppy heeft voldoende rust nodig. Droog na het zwemmen de oren en de oorschelp van je hond voorzichtig af. Zo verklein je de kans op een oorontsteking na het zwemmen. Droog de vacht daarna af, zodat je hond geen kou kan vatten en controleer de pootjes en voetzolen op eventuele wondjes. Het kan zijn dat je trouwe viervoeter op iets scherps is gaan staan in het water. Als laatste kun je drijvend hondenspeelgoed meenemen of samen met je hond een duik nemen, om het zo leuk mogelijk te maken voor het beestje.

Bron | Petsplace

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden