null Beeld

Houd híer rekening mee voordat je kippen koopt

Niet alleen puppy’s en kittens zijn razend populair in coronatijd: ook steeds meer mensen kopen kippen om in hun tuin te houden. Verkopers van kippen en kippenhokken hebben de vraag de afgelopen tijd flink zien toenemen. Toch is het belangrijk dat je héél goed nadenkt voordat je een kip koopt.

Wij leggen je hier uit waar je rekening mee moet houden.

Belangrijke tips vóórdat je kippen gaat kopen

Kippen zorgen voor wat gezelligheid in de tuin en daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk om elke dag verse eieren te kunnen rapen. Tel daar de goedkope aanschafprijs van een kip bij op (rond de 7,50 euro) en veel mensen zijn over de streep. Toch hebben kippen, net als andere huisdieren, veel verzorging nodig én een goede leefruimte. Voordat je ze gaat kopen, is het belangrijk om met de volgende punten rekening te houden:

  • Je tuin gaat er niet zo netjes uitzien: kippen houden er namelijk van een rommeltje te maken. Dus als jij erg veel waarde hecht aan een nette tuin, dan kun je beter geen kippen nemen.
  • Je moet ervoor zorgen dat er geen roofdieren in de buurt van je tuin kunnen komen. Zorg dus voor een omheining -van bijvoorbeeld gaas- over het kippenhok heen.
  • Je moet rekening houden met hoge kosten: de aanschafprijs is weliswaar heel laag, maar je moet een zieke kip ook gewoon naar de dierenarts kunnen brengen.
  • Koop een hok van minimaal zes vierkante meter: een fout die veel mensen maken is dat ze een te klein hok kopen. Kippen hebben veel ruimte nodig, dus koop een hok dat minimaal aan deze afmetingen voldoet.
  • Koop een kippenhok met gladde wanden en zo min mogelijk kieren: als je een kippenhok koopt met veel planken moet je opletten, want vroeg of laat gaan er tussen de kieren bloedluizen zitten.
  • Koop áltijd meerdere kippen: kippen zijn sociale dieren en leven zelfs in het wild in groepjes. Zorg er dus voor dat ze genoeg gezelschap hebben.
  • Koop nooit te jonge kuikens omdat deze erg kwetsbaar zijn. Koop kuikens van minimaal acht weken of ouder.
  • Let bij het kopen van de kippen op hoe ze eruit zien en hoe ze zich gedragen: kippen die in elkaar gedoken zitten en waarvan de veren overeind staan zijn waarschijnlijk ziek.
  • Denk goed na over wat voor kippen je wilt: je kunt een onderscheid maken tussen legkippen en sierkippen. Legkippen leggen veel meer eieren, maar worden niet oud. Sierkippen leggen minder eieren maar leven weer veel langer, gemiddeld tussen de vijf en acht jaar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Kippenhuis.nl

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden