null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Houd hier rekening mee als je een hond wil aanschaffen in coronatijd

Op zoek naar gezelschap in huis in coronatijd of juist een extra reden om naar buiten te blijven gaan? Je bent niet de enige. Met de komst van het coronavirus is de hondenverkoop en –adoptie flink gestegen. We spraken hierover met iemand die in deze tijd een hond nam en een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Aleid van der Maten uit Heemstede heeft haar gezin sinds augustus uitgebreid met een puppy. “Dat is niet volledig te danken aan corona, maar onze ‘puppy-wens’ is daardoor wel iets eerder in vervulling gegaan. Het brengt een hoop gezelligheid en geeft je een extra reden om steeds weer naar buiten te gaan”, aldus Aleid.

Hondenverkoop en -adoptie gestegen door het coronavirus

Ook in haar omgeving merkt ze dat een stuk meer mensen een hond aanschaffen. Aleid vindt wel dat een hond absoluut geen corona-impulsaankoop mag zijn. “Ook voor ons was het in de praktijk toch wel even wennen en inmiddels werken we ook minder thuis. Maar daar hadden we rekening mee gehouden. Het vergt wat creatieve oplossingen voor als het leven straks weer terugkeert naar normaal.”

Ook de Dierenbescherming merkt in hun asielen duidelijk verschil. Woordvoerder Carmen Silos vertelt dat sinds maart 2020 zo’n 25 tot 30 procent meer dieren worden geadopteerd. “Dat komt volgens ons vooral doordat we door het coronavirus een stuk meer thuiswerken en daarbij een dier in huis als gezellig ervaren. Ook zien we dat mensen die toch al van plan waren een hond te nemen, dit nu eerder doen. En naast deze stijging is ook het aantal dieren dat wordt afgestaan aan het asiel sinds de komst van de pandemie een stuk lager.”

Strenger plaatsingsbeleid

Dat naast de hondenverkoop ook het adopteren van een huisdier door het coronavirus is toegenomen, is aan de ene kant goed nieuws, maar het maakt het plaatsingsbeleid van de Dierenbescherming extra belangrijk. Silos: “We willen voorkomen dat mensen in een impuls een hond nemen. Normaal gesproken kon iedereen de dierenasielen bezoeken, maar door het coronavirus gaat dit alleen nog op afspraak. Misschien is dit een drempel tegen een te impulsief moment, je moet je er nu van tevoren meer in verdiepen.”

Geïnteresseerden kunnen zich eerst online oriënteren via IkZoekBaas.nl en bij belangstelling een e-mail sturen. Daarvoor vul je eerst een vragenlijst in met vragen als waarom je geïnteresseerd bent in het dier, wat je thuissituatie is en waarom je juist nu een huisdier wil. Daarna volgt een telefoongesprek waarin verdere vragen worden gesteld, en wordt besproken of het uitgezochte dier bij de potentiële nieuwe eigenaar past. Als dit niet het geval is, kan er nog een alternatief worden besproken. Daarna kan een afspraak worden ingepland om het betreffende dier te zien en om te kijken of er echt een match is.

Lees ook: Hoeveel kost een hond? Híer moet je allemaal rekening mee houden

Pas op voor oplichters

Carmen Silos waarschuwt voor een ander probleem bij het kópen van honden: illegale hondenfokkerijen. Doordat de hondenverkoop sinds het coronavirus zo enorm is gestegen, hopen ook steeds meer illegale hondenfokkers hier een slaatje uit te slaan via platforms als Marktplaats. Naar schatting is maar liefst de helft van de 150.000 puppy’s die jaarlijks in ons land worden gekocht afkomstig uit illegale fokkerijen.

Silos adviseert om dat altijd eerst goed te checken voordat je met een fokker in zee gaat. “Anders is de kans groot dat je hond last krijgt van allerlei vervelende ziektes of niet goed is gesocialiseerd. Om erachter te komen of een fokker betrouwbaar is, kun je deze Foute Puppy Handel checklist van de Dierenbescherming gebruiken. Wees daarnaast ook altijd kritisch op de omstandigheden waarin de honden worden aangeboden. En blijf je twijfelen? Bel dan 144 voor advies.”

Andere tips

De honden die in een dierenasiel terecht komen hebben vaak een ‘rugzakje’, zegt Silos. Daarom kost het veel tijd en ervaring om een adoptiehond te trainen. Daarnaast heeft elke hond, gekocht of geadopteerd, veel tijd en aandacht nodig en moet bij de aanschaf niet over één nacht ijs worden gegaan. De woordvoerder van de Dierenbescherming benadrukt nogmaals om goed over de aanschaf na te denken en zoveel mogelijk onderzoek vooraf te doen. “Maar kijk daarnaast ook realistisch naar het leven straks, na corona. Als alles weer ‘normaal’ is, heb je dan nog steeds genoeg tijd voor je hond?”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Dierenbescherming, IkZoekBaas.nl, AD, Hart van Nederland, EenVandaag

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden