null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hondenbescherming waarschuwt: door corona ligt op meer plekken in de natuur mensenpoep

Vanwege corona zijn veel openbare toiletgebouwen tijdelijk gesloten. En als de nood dan echt te hoog is, doen sommige mensen het in de natuur. Dat klinkt misschien nog vrij onschuldig, maar de Hondenbescherming waarschuwt om alert te zijn. Dat er op meer plekken in de natuur mensenpoep ligt, kan namelijk gevaarlijk zijn voor honden die dit opeten. 

Een vergiftiging ligt op de loer.

Mensenpoep in de natuur kan gevaarlijk zijn voor honden

Sommige mensen doen hun behoefte af en toe in de natuur. Volgens Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming is die mensenpoep voor veel honden een heus feestmaal. Dat klinkt misschien in eerste instantie vooral onsmakelijk, maar aan EditieNL legt Groenendijk uit dat die toename van mensenpoep in de natuur ook gevaarlijk kan zijn voor honden. Het kan namelijk poep zijn van drugsgebruikers, waardoor een hond ook drugs binnenkrijgt. En dat kan weer leiden tot een drugsvergiftiging.

De Hondenbescherming waarschuwt extra omdat sinds de coronacrisis meer mensen voor het eerst een hond of pup hebben aangeschaft. Zij zijn zich misschien nog niet bewust van de gevaren. Volgens dierenartsen komt het tientallen keren per jaar voor dat honden rondslingerende drugs opeten of dit via de ontlasting van drugsgebruikers binnenkrijgen.

Lees ook: Help: je hond blijft maar trillen. Wat is er mis?

Drugsvergiftiging herkennen

Het eten van mensenpoep kan voor honden dus erg gevaarlijk zijn en ernstige gevolgen hebben als blijkt dat het om een drugsvergiftiging gaat. Zo kan speed je hond heel druk maken en epileptische aanvallen veroorzaken, die de hersenen kunnen beschadigen. Ook schiet de hartslag omhoog, wat sommige honden fataal kan worden omdat het hart dit niet aan kan.

Bij THC worden honden vaak heel sloom en slaperig en bij cocaïne kunnen honden agressief worden. Het kan lastig zijn om zo’n vergiftiging direct te herkennen. Kijk daarom kritisch naar het gedrag na een wandeling. Gedraagt je hond zich anders? Is ‘ie na het snuffelen door de bosjes ineens gek gaan doen, heel druk of juist heel sloom? Neem contact op met de dierenarts als je het niet vertrouwt.

In de meest gevallen kan de drugstrip aan een infuus bij de dierenarts worden uitgezeten en komt je hond er weer bovenop, maar het kan ook slechter aflopen. Daarom raadt de Hondenbescherming hondenbaasjes aan om alerter te zijn op wat je hond buiten eet en ‘m op verdachte plekken aan de lijn te houden.

Bron | Editie NL

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden