null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Honden hebben wél perceptie van tijd (dankzij hun sterke neus)

Hoe goed je hond ook altijd zijn best lijkt te doen om je te begrijpen, het is moeilijk te zeggen wat 'ie nu écht snapt en wat niet. Lange tijd werd gedacht dat honden geen enkele perceptie van tijd hebben.

Dit blijkt echter niet waar te zijn: honden weten precies hoeveel tijd er is verstreken, en dat komt door... hun neus.

Voorspelbaarheid

Als jij je na een lange dag werken troost met de gedachte dat je hond toch niet weet hoe lang je weg bent geweest, moeten we je helaas teleurstellen. Honden raken ingesteld op voorspelbare momenten die dagelijks voorkomen: ze weten precies wanneer jij met ze naar buiten gaat, wanneer het etenstijd is en wanneer je thuiskomt van je werk. Maar het komt niet alleen door de voorspelbaarheid dat ze dit soort dingen zien aankomen; honden kunnen de tijd namelijk ook ruiken, stelt onderzoeker Alexandra Horowitz.

Geursterkte

Wat hiermee bedoeld wordt, is dat honden kunnen ruiken hoe lang iets geleden is aan de hand van hoe sterk een geur is. Voor honden geldt: zwakker geuren = lang geleden, sterke geuren = net gebeurd. Wanneer jij van huis gaat om naar je werk te gaan, wordt jouw geur in huis met ieder uur zwakker. Je hond merkt dit verschil, en weet door middel van herhaling waarschijnlijk bij welke ‘geursterkte’ jij weer thuiskomt.

Perceptie van tijd

En zo werkt het met nog veel meer geuren. Ruiken ze op straat heel sterk een andere hond, dan weten ze precies hoe lang geleden die hond is langsgelopen. Honden begrijpen dus veel beter hoe de tijd verstrijkt dan we dachten.

Bron | The Cut

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden