PREMIUM
Hond mee op vakantie? Hier moet je rekening mee houden
Nog een aantal weken en dan breekt de zomervakantie weer aan. Een tijd waarin veel mensen op reis gaan en de zon opzoeken. Ben je van plan om je hond mee te nemen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.
Nadieh Cuijten, gediplomeerd holistisch gedragstherapeute voor honden, vertelt je hoe je een vakantie met je hond het best kunt aanpakken.
De bestemming
“Het kiezen van een bestemming die geschikt is voor je hond, hangt heel erg af van het soort hond dat je hebt”, vertelt Nadieh. “Wanneer je bijvoorbeeld op vliegvakantie gaat, kunnen sommige kleine honden mee op schoot, terwijl grotere honden in het ruim moeten blijven. Afhankelijk van je hond moet je dus een keuze maken welke bestemming en welk vervoermiddel het beste bij jullie past.”
Ook moet je volgens Nadieh goed kijken naar het land waar je op vakantie gaat en de omstandigheden daar. “Als je naar een warm gebied gaat terwijl je hond dat niet gewend is, dan kan het best moeilijk zijn om te acclimatiseren. Vooral wanneer je een hond een dikkere vacht heeft, zoals een husky, een akita of een chowchow, kan een warm land echt te heet zijn.”
Met de auto
“Wanneer je met de auto op vakantie gaat en je hond meeneemt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om te weten dat elk land eigen regelgeving heeft op het gebied van honden. In sommige landen moet je hond verplicht een muilkorf dragen of moet je hond tijdens het rijden in een bench achterin de auto zitten. Daarnaast moet je bekijken of deze regels goed zijn voor je hond. Als je hond nog nooit een muilkorf heeft gedragen of nooit in een bench zit, is het sterk af te raden om dit ineens wel te doen. Dan moet je van tevoren investeren in training.”
Tussenstops
Tijdens de reis is het belangrijk om tussendoor te stoppen. Zo kun je niet alleen je eigen benen even strekken, maar haalt je hond ook even een frisse neus. Ook dan zijn er volgens Nadieh een aantal dingen om rekening mee te houden: “Mijn advies is om regelmatig even te stoppen zodat je hond zijn benen kan strekken en kan poepen en plassen. Bekijk ook goed waar je stopt. Is je hond bang voor drukte? Stop dan liever niet langs de snelweg.”
“Bied je hond tijdens een stop iets te kauwen aan en geef hem ook wat te drinken. Vergeet ook niet om voldoende water mee te nemen voor het geval je in een file terechtkomt, zodat je hond ook dan kan drinken. Geef je hond verder eten op de tijden die hij gewend is en zorg ervoor dat je auto een goed werkende airco heeft. Heeft je auto geen airco of doet hij het niet goed? Dan kun je je hond niet meenemen.”
Wagenziekte bij honden
Net als mensen kunnen honden tijdens een rit in de auto last krijgen van wagenziekte. Wat kun je in dat geval het beste doen? “Het is eerst goed om te weten of je hond daadwerkelijk wagenziek is of dat hij bijvoorbeeld bang is voor de plek waar je naartoe gaat,” vertelt Nadieh. “Voor wagenziekte bij honden zijn natuurlijke supplementen te koop. Wat ook kan helpen is een klein druppeltje honderd procent natuurzuivere etherische pepermuntolie op een wattenschijfje laten vallen. Leg die vervolgens bij de bestuurder voor de ventilator. Zo wordt een lichte geur van pepermunt door de auto verspreid, wat voor sommige honden kan helpen bij wagenziekte.”
Op de plaats van bestemming
Ook op de plaats van bestemming is het belangrijk om rekening te houden met je trouwe viervoeter. “Wanneer we zijn aangekomen, zijn we vaak geneigd om meteen alles uit te pakken en onszelf klaar te maken voor de vakantie. Toch kun je beter eerst aandacht besteden aan je hond, door hem op zijn gemak rond te laten kijken en te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Bekijk ook goed wat je tijdens je vakantie wel en niet kunt doen. Als je hond thuis alleen kan blijven, betekent dat niet dat dit op vakantie ook het geval is. Wanneer je dan toch een keer zonder hond weggaat, kan dat verkeerd uitpakken.”
Volgens Nadieh zijn er tijdens de reis en op de plaats van bestemming nog een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.
- Neem het eigen kussen van je hond mee.
- Als je hond gechipt is, is het belangrijk dat hij daadwerkelijk geregistreerd staat met je naam, telefoonnummer en land.
- Maak een extra tag vast aan je hond, waar je naam en internationaal telefoonnummer op staat.
- Zoek goed uit of er in het land van bestemming een vaccinatieplicht is voor je hond.
- Neem een extra EHBO-kitje mee voor het geval je hond een tekenbeet of bijvoorbeeld een brandwond heeft opgelopen.
- Vergeet het paspoort van je hond niet mee te nemen op reis.
- Bedenk van tevoren goed waar je allemaal heen gaat en of je hond mee kan. Kan je hond niet mee? Dan moet je zeker weten of je hond alleen mag blijven.
Opvang voor je hond
Wanneer je besluit om je hond niet mee te nemen op vakantie, moet je natuurlijk op zoek naar iemand die op je hond past. Volgens Nadieh is de beste optie om iemand in je eigen huis op je hond te laten passen. “Hierdoor blijft hij in zijn eigen omgeving en dat is voor je hond het prettigst. Als dat niet kan, kun je het best iemand zoeken die je hond al goed kent, dus bijvoorbeeld familie of vrienden.”
Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.