Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoe gezellig! Volgens nieuw onderzoek kan je hond je wél verstaan

Betrap je je er weleens op dat je hele verhalen vertelt aan je hond ? Nutteloos natuurlijk, want hij begrijpt je toch niet. Hoewel? Uit nieuw onderzoek blijkt dat hij je wel degelijk kan verstaan.

Als je alleen thuis bent met je hond, praat je vast weleens tegen hem. Tot je zo opgaat in jullie 'gesprek' dat je je huisdier vragen gaat stellen en je je realiseert dat-ie je helemaal niet kan verstaan. Wat blijkt nu? Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen. In hetzelfde deel van de hersenen. En dat verklaart volgens de knappe koppen dat honden zo enthousiast reageren wanneer je dingen roept als 'Snoepje!' en: 'Kom, tijd om te wandelen!'

Woorden leren

Voor het onderzoek onder leiding van neurowetenschapper Gregory Berns werden honden getraind om een MRI-scan te ondergaan. Tijdens de scan lichtten verschillende delen van het brein op. "Het lijkt erop dat hun neuronen betekenis geven aan de woorden die ze leren. Het gaat dus verder dan een oppervlakkige reactie," aldus Berns. Onderzoeksauteur Ashley Prichard vult aan: "Veel eigenaren denken dat hun hond weet wat sommige woorden betekenen, maar daar was nooit veel wetenschappelijk bewijs voor. Daarom wilden we data van de honden zelf, en niet alleen de aannames van hun baasjes."

Hersenactiviteit

Voor de studie werd de focus gelegd op het mechanisme van het hondenbrein wanneer mensen praten. Dit werd getoetst door middel van die MRI-scan. Eddie, een retriever-labrador, was een van de proefhonden. Hij kreeg verschillende speeltjes te zien, die zijn baasje ook benoemde. Vervolgens moest de hondeneigenaar brabbelen terwijl er nieuwe voorwerpen omhoog werden gehouden. Wat bleek? De hersenen toonden meer activiteit wanneer de 'nieuwe' woorden werden gezegd dan bij het gebrabbel dat niks betekent. Volgens de onderzoekers komt dit doordat honden aanvoelen dat hun baasjes hen duidelijk wil maken wat ze zeggen. Dus zouden ze hun best om het te begrijpen. "Een hond wil zijn baasje graag een plezier doen," zegt Berns. De helft van de onderzochte honden zouden bij nieuwe woorden een verhoogde hersenactiviteit laten zien in het deel van het brein dat vergelijkbaar is met de gyrus angularis bij mensen. Dat is het deel van onze hersenen waar de woordenschat wordt verwerkt.

Zien en ruiken

Wat de wetenschappers willen benadrukken, is dat de uitkomsten van het onderzoek niet betekent dat spreektaal de meest effectieve manier is om met je hond te communiceren. Sterker nog, uit een ander onderzoek van hetzelfde team blijkt dat de dingen die honden zien en ruiken meer impact hebben. "Als mensen hun hond een trucje willen leren, gebruiken ze vaak woorden omdat zij daar voorkeur voor hebben," zegt Prichard. "Voor de hond werkt het beter om iets uit te beelden, dan leert-ie het sneller." Maar... het is wél leuk om te weten dat je hond je dus enigszins begrijpt én vooral z'n best doet om je te snappen en te volgen wat je zegt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | metro.co.uk

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden