null Beeld Hristo Vladev
Beeld Hristo Vladev

Hoe eenzaamste olifant ter wereld na 35 jaar eindelijk werd gered: ‘Kaavan kan zich weer olifant voelen’

Olifant Kaavan leefde lange tijd moederziel alleen in de Pakistaanse Marghazar Zoo. Het vrouwtje waarmee hij het verblijf deelde is in 2012 overleden. Daarna had hij niets meer: geen afleiding, geen dingen waarmee hij kon spelen, helemaal niets. Hij werd ‘de eenzaamste olifant ter wereld’.

Een team van VIER VOETERS reisde af naar Pakistan om alles te regelen voor de redding van Kaavan en de andere dieren in Marghazar Zoo.

Slechte leefomstandigheden

Het grootste deel van de 35 jaar die Kaavan in de dierentuin doorbracht, was hij geketend en had hij amper bewegingsruimte. Hij ontwikkelde obesitas door ondervoeding en een gebrek aan beweging. Zijn nagels waren gebarsten en misvormd door de ondergrond van zijn verblijf. Net als de andere dieren was Kaavan tientallen jaren het slachtoffer van de slechte leefomstandigheden in Marghazar Zoo. Veel dieren overleefden het niet. Kaavan wel.

null Beeld

Sluiting dierentuin

In mei van dit jaar oordeelde het Hooggerechtshof van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad dat de dierentuin dicht moest. Alleen al in de afgelopen vier jaar stierven er meer dan twee dozijn dieren. Voor de verhuizing van de overgebleven dieren, waaronder Kaavan, werd de hulp ingeroepen van de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS.

Eén van de mensen van het VIER VOETERS-team was Juno van Zon. VIER VOETERS is volgens hem al langere tijd bezig met het organiseren van betere leefomstandigheden van de dieren in Marghazar Zoo. “In 2016 zijn we al in Pakistan geweest om met de overheid te praten over de leefomgeving van Kaavan, en over hoe deze verbeterd konden worden. Sindsdien zijn we in contact gebleven en hebben we later een check-up bij Kaavan uitgevoerd.”

In 2016 zoomde VIER VOETERS in op de misstanden in de dierentuin en bedacht een plan om de leefomgeving van Kaavan te verbeteren. Maar helaas veranderde er niets. “Sinds die tijd is er geen verandering door het management doorgevoerd. De dieren werden alleen maar in slechtere omstandigheden gehouden. Uiteindelijk is door de overheid besloten om de dierentuin te sluiten. Zij hebben ook besloten dat wij, als beheerders van het project, zouden regelen dat de dieren naar een andere plek gaan.”

Een vliegtuig dat 10 ton kan verplaatsen

Voor Kaavan bleek dat Cambodia Wildlife Sanctuary te zijn, ruim 4000 kilometer van Pakistan vandaan. Maar hem daar krijgen is nog een hele klus. “Logistiek gezien is het een hele opgave," vertelt Juno. "Er is veel papierwerk, samenwerkingen tussen verschillende mensen en organisaties, en er moet een vliegtuig geregeld worden dat ongeveer 10 ton kan verplaatsen. De coronasituatie maakte het ook niet gemakkelijk. Er zijn veel meer regels en het aanbod van vliegtuigen is kleiner.”

Training van 3 maanden

“In samenwerking met de Pakistaanse overheid en het leger hebben we Kaavan met een speciaal vliegtuig naar Cambodja gebracht. Daar moest ook een speciale transportkist voor gebouwd worden. We hebben getraind dat Kaavan er zelf in liep. Ik heb hem geassisteerd met de training; dus ervoor zorgen dat hij in de kist loopt en gewend raakt aan geluiden achter zich. Uiteindelijk is het goed gegaan, maar daar is wel maanden voor gewerkt.” Om de 36-jarige Kaavan op zijn vertrek voor te bereiden, heeft het team, bestaande uit dierenartsen en olifantendeskundigen, ongeveer drie maanden in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad doorgebracht.

Voor VIER VOETERS was de redding van Kaavan het eerste olifantentransport via de lucht. Wereldwijd zijn slechts een handvol volwassen olifanten per vliegtuig verplaatst. De verplaatsing van Kaavan verliep gelukkig goed. Kaavan reisde met zware bagage: 200 kilo voedsel om tijdens de reis op te eten en in zijn transportkist was een buizensysteem geïnstalleerd om tot 200 liter urine op te vangen.

De eenzaamste olifant

Kaavan heeft de laatste acht jaar alleen gezeten in het verblijf in Pakistan. Daarom wordt hij door velen ook wel 'de eenzaamste olifant' genoemd. “Olifanten zijn enorm sociale dieren. Alleen zijn is niet goed voor het welzijn van het dier. Een olifant heeft ontzettend veel ruimte nodig, ze moeten met soortgenoten staan en constant bezig gehouden worden. In Cambodja staat hij nu met drie vrouwtjes olifanten in een heel groot verblijf met zwembaden en stukken bos. Hij krijgt trainingen om hem te stimuleren. Dat zijn allemaal factoren die nodig zijn om een dier een goed leven te geven.

Tijdens de vrijlating in Cambodja voelde Kaavan zich al snel thuis. Hij was aan het spelen met de tractorbanden en had even contact met vrouwtjes via het hek. Als het slaagt, wordt hij met de drie vrouwtjes gesocialiseerd en krijgt hij een verblijf van 4000 vierkante meter waar hij heerlijk kan rondwandelen en zich weer olifant kan voelen.Deze missie was door de moeilijke tijden een stuk lastiger, maar als je als team goed kunt samenwerken, krijg je heel veel voor elkaar. Dit is zeker niet het laatste dier dat we gered hebben.”

null Beeld

Aandacht voor Kaavan

De situatie heeft wereldwijd de aandacht van de media gekregen. Hoewel VIER VOETERS vaker dieren redt, kregen er weinig zoveel aandacht als Kaavan. Petra Sleven, directeur van de Nederlandse vestiging van VIER VOETERS: “Misschien is er een verband tussen Kaavan en het feit dat mensen in deze coronatijd meer worden geconfronteerd met eenzaamheid”, zegt ze. “Natuurlijk zijn we super trots op de redding van Kaavan, maar laten we niet vergeten dat hij symbool staat voor heel veel leed van dieren die onder invloed van mensen staan. Wereldwijd leed waar wij iets aan willen doen en uiteindelijk willen voorkomen.”

null Beeld

Beeld | VIER VOETERS | Hristo Vladev, Xdynamix

Marin NoomenHristo Vladev

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden