null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hierover dromen honden tijdens het slapen

Als je hond in diepe slaap is, kan het zijn dat hij aan het dromen is. Uit onderzoek blijkt dat wezens die in een REM-slaap vallen, kunnen dromen. Hieronder vallen onder andere mensen en honden. Maar waar dromen honden eigenlijk over?

Misschien droomt jouw hond wel over jou als hij aan het slapen is.

Onderzoek

The University of British Columbia onderzocht of naast mensen ook andere wezens in hun slaap dromen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat alle wezens die in een REM-slaap vallen, kunnen dromen. Hieronder vallen dus ook honden. Als je hond in een diepe slaap is, is dat natuurlijk superlief om te zien. Het is dan moeilijk voor te stellen dat er in zijn hoofd allemaal dingen gebeuren.

Ook hond kan dromen

De 'pons' in de hersenen zorgt ervoor dat prikkels van het evenwichts- en gehoororgaan worden doorgegeven aan de kleine hersenen. Zodra je slaapt, zorgt de pons ervoor dat de grote spieren worden verlamd. Dit gebeurt ook bij honden, waardoor een hond niet gaat rondrennen of snuffelen. Onderzoekers van verschillende studies hebben de pons in de hoektanden tijdelijk geactiveerd om te achterhalen waar een hond over droomt.

Ze zijn de bek en de ademhaling gaan volgen, waardoor ze erachter zijn gekomen dat honden met name dromen over wat ze diezelfde dag hebben meegemaakt. Denk hierbij aan eten, spelen en knuffelen met het baasje en rennen achter een tennisbal. De kans is dus groot dat je hond over jou aan het dromen is als hij lekker op zijn kleed ligt.

Lees ook:

Je hond met de pot laten mee-eten? Zo (on)veilig is dat

Bekende plek

Als je een hond op een vaste en bekende plek laat slapen, zal hij de lessen en commando's die hij die dag heeft gekregen beter opslaan. Een hond slaapt namelijk veel beter op een plek die voor hem bekend is en zal daardoor sneller in een REM-slaap terecht komen. Ook is het belangrijk om te zorgen voor een vaste bed-routine zodat hij een goede nachtrust krijgt.

Geen slapende honden wakker maken

Naast katten kunnen ook honden last krijgen van nachtmerries. Dit kan komen door narcolepsie, een aandoening van het zenuwstelsel waarbij je hond tijdelijk verlamd raakt. Als je denkt dat je hond midden in een nachtmerrie zit, dan wil je ‘m misschien het liefst wakker maken en knuffelen. Toch kun je je hond het beste met rust laten omdat het kan gebeuren dat hij gedesoriënteerd uit een nachtmerrie komt en agressief wordt.

Mocht je het toch te zielig vinden, dan kun je heel zachtjes van een afstandje en op een troostende manier de naam van je hond roepen om ‘m voorzichtig uit de nachtmerrie te halen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Pure Wow

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden