null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hier moet je op letten als je een hond in huis neemt in coronatijd

Door het coronavirus en de daaropvolgende lockdowns zijn huisdieren enorm populair geworden. Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om een hond in huis te halen als je veel thuis bent. Maar toch is het verstandig om met de volgende dingen rekening te houden.

We geven je tips over de aanschaf en wat je kunt doen als alles straks weer normaal wordt. Zo ben je goed voorbereid op de komst van je hond.

1.  Socialisatie is erg belangrijk

Door de coronacrisis krijgen we minder bezoek. Dat betekent dat je hond ook minder snel gewend raakt aan andere mensen. Het is daarom erg belangrijk dat je hier veel aandacht aan besteedt. Speel bijvoorbeeld spelletjes en beloon je hond met een snack. Zo wennen jullie aan elkaar. Heb je een kennis met kinderen? Nodig deze dan uit, zo went je hond aan kinderen. Let er wel op dat niet elke hond het leuk vind om opgepakt te worden. Ook door te snuffelen socialiseert je hond.

2. Let op de herkomst

Helaas zijn er nog steeds veel foute fokkers en handelaren actief. Zij fokken en verhandelen honden en katten die ziek zijn en in erbarmelijke omstandigheden leven. Check daarom ook altijd goed de fokker en de leefomstandigheden van de hond. Laat nooit een dier thuisbezorgen en koop liever niet een hond via Marktplaats. Doe je dit wel, laat de hond dan eerst checken door een dierenarts voordat je overgaat op de koop.

3. Onderzoek welk dier bij jou past voor je een hond in huis neemt

Ga op onderzoek om erachter te komen welk dier het beste bij jou past. Wil je graag een hond aanschaffen? Dan heb je waarschijnlijk al een ras op het oog. De beste manier om te weten of dit de juiste keuze is, is door tijd door te brengen met het dier. Dus vraag eens aan de buren of je hun hond mag uitlaten. Twijfel je? Dan is het nog niet het moment om een hond aan te schaffen.

Lees ook: Dít is een gezonde lichaamstemperatuur voor je hond (en zo meet je ‘m)

4. Vraag informatie bij het LICG

Heb je een hond in huis genomen en zit je vol vragen? Of twijfel je over welk ras het beste bij jou past? Win dan informatie in bij het LICG ( Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren). Hier kun je veel informatie vinden over voeding, huisvesting en de verzorging van honden. Je kunt ook langs gaan bij een dierenspeciaalzaak. Vaak wordt vergeten dat hier mensen werken met veel kennis over dieren.

5. Een huisdier heb je voor altijd

Op dit moment kun je misschien niet wachten om een hond in huis te hebben. Begrijpelijk, maar een hond heb je voor altijd. Ook op de momenten dat het regent, moet je hond uitgelaten worden. Als jij straks weer buitenshuis aan het werk gaat, is je hond er nog steeds. Bedenk daarom goed of je dat allemaal ziet zitten. Is dat niet het geval? Doe dan geen impulsaankoop, want het gaat hier wel om (het leven van) een dier.

6. Uitdagende spelletjes

Vooral jonge honden zitten vol energie. Om te voorkomen dat ze zich gaan uitleven op je meubelen, is het goed om uitdagende spelletjes te doen met je hond. Zo kun je bijvoorbeeld een parcours bouwen en je hond belonen met een lekkere snack. Deze snack kun je ook verstoppen en door je hond laten opsporen. Het is niet alleen leuk om te doen, je versterkt zo ook de band met je viervoeter.

7. Opvang voor je hond

Jij en je hond genieten nu van de vele tijd die jullie samen doorbrengen. Als jij straks weer de deur uit gaat voor je werk, zit je hond alleen. Er bestaan ook hondencrèches waar je hond overdag naartoe kan gaan. Wil je dat liever niet? De stichting OOPOEH is dan een mooie tussenoplossing. Hier worden senioren aan honden gekoppeld die af en toe graag gezelschap hebben van een dier. Een win-win situatie dus.

Bron | Dierenbescherming

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden